Libidó

Egyes kutatások szerint az alacsony szexuális vággyal rendelkező nők sokkal kevésbé boldogak, mint egészséges társaik, néhányan azonban megkérdőjelezik az alacsony libidó betegségként kezelését. Szakértők szerint a hypoaktív szexuális vágy zavarban (HSDD) szenvedő menopauza utáni nők életminősége sokkal alacsonyabb, mint azoké, akik elégedettek saját szerelmi életükkel.

Sőt, a legújabb kutatások szerint a HSDD más súlyos krónikus betegségekhez (cukorbetegség, magas vérnyomás, asztma) hasonlóan jelentősen ronthatja az életminőséget.

A HSDD-t, ami a szexuális vágy folyamatos hiányát jelenti, a pszichiátria jelentős mentális betegségnek tartja. Egyes szakértők mégis kételkednek benne, hogy a HSDD valódi klinikai kórkép és megkérdőjelezik a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

Mostani kutatásuk során Dr. Andrea K. Biddle és kollegái 1189 posztmenopauzában lévő 30 és 70 év közötti nőt vizsgáltak meg, akik mind három hónapnál hosszabb szerelmi kapcsolatban éltek.

A természetes menopauzán átesett nők 6,6 százalékánál figyelték meg a HSDD tüneteit, míg a mesterséges menopauzán (műtét) átesetteknél ez az arány 12,5 százalék volt. A HSDD-ben szenvedő nők saját bevallásuk szerint kevésbé voltak elégedettek érzelmi és szerelmi életükkel, és hajlamosabbak voltak a depressziós tünetek kialakulására, mint egészséges társaik.

A HSDD betegek emellett gyakran panaszkodtak hátfájásra, kimerültségre, memóriaproblémákra és depresszióra. "A fenti adatok alapján jól látható, hogy a HSDD jelentős, és klinikailag is releváns problémát jelent a betegek számára" - nyilatkozta Dr. Biddle.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek