Létezik olyan, hogy felfázás?

Létezik olyan, hogy felfázás?

Érkezik a hideg idő, és egyre több nő tapasztalja magán a felfázás tüneteit. Bár a köznyelv ezen a néven emlegeti, a húgyúti fertőzéseknek valójában nem sok köze van a hideghez, vagy ahhoz, hogy mennyire fázunk. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza világított rá, miért független a hólyaghurut az évszakoktól.

 

 

A nők több mint fele élete során legalább egyszer megtapasztalja a húgyúti fertőzés kellemetlen tüneteit . Ezért ezt a betegségcsoportot a nők betegségének tartják, pedig – ritkán ugyan, de – férfiaknál is előfordulhat. A hideghez mindössze annyi köze van, hogy a lehűlt szervezet védekezőképessége csökken, a kihűlt szöveteket könnyebben támadják meg a kórokozók.

 

Csíp, viszket, ég

A húgyúti fertőzéseket okozhatják gombák és vírusok, de leggyakrabban baktériumok (tipikusan az E. coli) állnak a betegség hátterében. Sok olyan eset is előfordul, hogy a húgyúti fertőzés tipikus tüneteit produkáló nőknél nem mutatható ki a vizeletből számottevő mennyiségű baktérium. A kórokozók vagy felszálló módon alulról támadva, vagy a véráramon keresztül juthatnak be a húgyutakba. Egyszerre több területet is érinthetnek, így megfertőzhetik a húgycsövet, a húgyhólyagot, a húgyvezetékeket, de még a veséket is. Amennyiben a gyulladás a húgycső és a hólyag területét érinti, alsó húgyúti fertőzésről beszélünk. Ez a betegség enyhébb lefolyású, míg a veséket támadó felső húgyúti fertőzés súlyosabb eset, komolyabb kezelést igényel. Létezik olyan, hogy felfázás?

 

A húgyúti fertőzés tünetei

- gyakori, sürgető vizelési inger

- csekély mennyiségű vizelet

- kellemetlen, szúró érzés a hólyag tájékán

- csípő, égő érzés vizeletürítés alatt és után

- sötét, rossz szagú, esetleg véres vizelet

- alhasi görcsök

- láz

- deréktáji fájdalom

 

Honnan támad?

A felszálló fertőzés a nőknél sokkal gyakoribb, mint a férfiaknál, hiszen anatómiai adottságaik miatt könnyebben jutnak be a kórokozók. A nők húgycsöve rövidebb (2,5-4 centiméter), mint a férfiaké, ráadásul jóval közelebb van a végbélhez, mint a férfiaknál. A húgycső körül normális esetben is megtalálható egy bakteriális flóra, amely általában nem okoz megbetegedést. Ha azonban a húgycső nyálkahártyáján létrejön egy mikrosérülés (ezt okozhatja például habfürdő, tusfürdő, kemény vécépapír stb.), és a szervezet természetes védekezőképessége épp nem a legerősebb, az egyébként normálisan jelen lévő baktériumok behatolnak a mélyebb rétegekbe, így okoznak fertőzést.

Akár a székletben található baktériumok is bekerülhetnek a húgycsőbe, különösen akkor, ha a székelés utáni higiénia nem megfelelő. A bejutott baktériumok tartósan megtelepedhetnek a húgycsőben, de a hólyagba is eljuthatnak, innen továbbterjedhetnek a vesére. A székelés utáni törlés elölről hátrafelé történjen, így a kórokozó nem jut el a hüvelynyíláshoz, illetve a húgycsőhöz.

A fertőzés támadhat a hüvely felől is, hiszen a normális körülmények között megtalálható baktériumok, vagy a szexuális úton terjedő kórokozók (például a klamídia és a herpesz szimplex vírus) bármikor a húgycsőbe kerülhetnek. Szexuális együttlét után számolni kell azzal, hogy a védekező hámréteg mikrosérülésein keresztül könnyebben bejutnak a szövetekbe a fertőzések - ezért nevezik a hólyaghurutot nászutas-betegségnek is. Fiatal nőknél az első néhány szexuális együttlét után jellemzően kialakul egy hólyaghurut, amit idejében kezelni kell. Ritán ugyan, de a fertőzés olykor a véráramon keresztül jut a vesékhez, illetve a húgyutakhoz. A vérerek a vesébe szállítják a kiválasztásra szánt salakanyagokat, ám egyes esetekben a vérrel együtt olyan baktériumok is a vesébe kerülnek, amelyek ott megtelepednek és gyulladást okoznak. Ez egy másodlagos fertőzés, sok esetben mandula- vagy fülgyulladás után alakul ki.

 

Ne várjunk, orvosi segítség kell!

Amennyiben a tünetek néhány nap alatt nem múlnak, nem reagálnak a házi gyógymódokra, minél előbb keressük fel a nőgyógyászt vagy az urológust, nehogy később komolyabb betegséggel kelljen megküzdeni. Az orvos először is megbizonyosodik arról, hogy a gyulladást fertőzés okozta-e, ehhez vizeletmintát kér, amit laboratóriumban vizsgáltat meg. Itt azt is megállapítják, hogy milyen baktériumok és milyen számban vannak jelen, így javasolni tudja a megfelelő antibiotikum-kúrát. Amennyiben nem baktérium, hanem gomba vagy vírus a kórokozó, erre megfelelő készítményeket javasol, valamint fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szert ír fel. A húgyúti fertőzéseknél nem árthat, illetve a szexuális eredetű a fertőzéseknél kötelező, hogy a partner is kezeltesse magát, így nem alakul ki a pingpongfertőzés, vagyis a felek nem adják oda-vissza egymásnak a fertőzést! A rendszeresen visszatérő fertőzések esetében javasolt az alapos kivizsgálás, amely kideríti, nem áll-e a háttérben anatómiai cukorbetegség, hólyagműködési zavar vagy immunológiai probléma. Az újra és újra kialakuló infekciók ellen segíthet az életmódváltás, a megfelelő táplálkozás és az elégséges folyadékfogyasztás.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek