Lehámozzuk a narancsbőrt!

Lehámozzuk a narancsbőrt!

Narancsbőr? A nők 80-90 százaléka tudja, miről van szó. Makacs elváltozás, de azért ne keseredjünk el: kitartó munkával és életmódváltással megszabadulhatunk tőle. Jó, ha tudjuk, hogy nem elég kampányszerűen változtatni, itt következetességre lesz szükség!

Fontos tisztázni, hogy mi a különbség a cellulit és a cellulitisz között. A narancsbőrt a köznyelv tévesen nevezi cellulitisznek, ez utóbbi ugyanis mást jelent: a laza kötőszövet fájdalmas gyulladását. Cellulitnak a csípőkön, a fenéken, a combokon, a hason vagy a felkaron kialakuló göröngyös lerakódásokat hívjuk. Nem véletlen, hogy különösen (de nem kizárólag!) a nőket érinti, hiszen létrejötte az ösztrogéntermeléssel is összefüggésben áll.

Narancsbőr fázisokban

A cellulit kialakulásának hátterében sok minden állhat: a genetika, hormonzavar, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, dohányzás, stressz. Az érintett területeken megváltozik a bőr alatti rostos kötőszövet állapota: visszatartja a vizet és a sót, tárolja a ki nem ürült salakanyagokat, valamint fokozza a zsírsejtek lerakódását. Ráadásul míg a kötőszöveti rostok, a kollagén és az elasztin hálózatos szerkezete a férfiaknál trapéz, addig a nőknél téglalap alakú: könnyebben feldúlható a kialakuló "göbök" által, az eredmény pedig a jól ismert hepehupás bőr. Ezeken a területeken rossz a bőr kötőszöveteinek vér- és nyirokkeringése, lassúbb az anyagcseréje - ezért érezzük tapintáskor hidegnek!

- A cellulitnak három fázisa van - mondja Irtzl Edina gyógymasszőr. - Az első fázisban a narancsbőr csupán a bőr összenyomásával válik láthatóvá. Ilyenkor még elegendő az otthoni kezelés, egy kis odafigyelés. Elengedhetetlennek tartom a mozgást, különösen azokat a mozdulatokat, amelyek az adott terület izmainak erősítését célozzák. Segíthet még a tengeri sós bőrradírozás, a hideg-meleg váltózuhany, esetleg valamilyen cellulitellenes, bőrfeszesítő krém. A második fázisban álló helyzetben látszódik a narancsbőr, fekvő helyzetben azonban kisimul a bőr. Ekkor komolyabb bevetésre van szükség. Sokat segíthet a cellulitellenes masszázs, amelynek sikerét megfelelő étrenddel, méregtelenítéssel és természetesen a célzott mozgással segíthetjük. A harmadik fázisban fekve is szembetűnő az elváltozás. Ekkorra sajnos lehet, hogy már a kötőszövet is károsodott. Ezért a küzdelem nagy kitartást igényel, a cellulitkezelést pedig sokszor célszerű a kötőszövet regenerálásával is kiegészíteni.

Szépség és szenvedés

- A cellulitmasszázst a kezelendő területek (a combok, a fenék, a has) finom bemelegítésével kezdem - meséli Irtzl Edina. - Ezután pár perces nyirokmasszázs következik. A nyirokáramlás nyugalmi helyzetben percenként 3 centiméter, ám ezt a sebességet a háromszorosára tudjuk növelni. Hogy a masszázzsal beindított méregtelenítést tovább fokozzuk, javasolt a masszázs előtt, közben és még utána is néhány napig a megszokottnál több folyadékot fogyasztani. (Jó lenne, ha a megszokott mennyiség is meghaladná a napi 2 litert!) Így fokozódik a méreganyagok kiürülése, a szövetközti anyagok elvezetésével pedig javul a vérkeringés. Nem véletlen, hogy már a masszázs alatt is többször kell a mellékhelyiségbe távozni. Az egyik vendégem meglepve tapasztalta, hogy a nyirokmasszázs után a vizelete gyógyszerszagú volt, pedig már hónapok óta nem vett be semmilyen patikaszert! A szervezete elkezdte kiüríteni azokat a méreganyagokat is, amelyeket régóta raktározott, és más módon nem sikerült kiűzni.

A nyirokmasszázs után a kényes területek keményebb megdolgozása következik. A zsírtörő masszázs hatékonyságát - az erős kezeken kívül - különböző zsírégető krémek, olajak, emulziók segítik. Amikor a masszőr ezeket jól bedolgozta a bőrbe, jöhet a kissé kínzóeszközre emlékeztető köpölyöző, amely a kezelendő területen vákuumot hoz létre. A bőrön való húzogatása közben - ezt szaknyelven (is) nyúzásnak hívják - élénkíti a vérkeringést, meggyorsítja az anyagcserét és fokozza a méregtelenítést. Ha ezt túléltük, kissé kellemesebb rész következik: a mézes masszázs. Ám amikor a masszőr a ragacsos mázat be is dolgozza a bőrbe, majd az elkezdi húzni-csípni a bőrt, annak fele sem tréfa.

De megéri: amint lemossuk egy kis meleg vízzel, bőrünkön máris érezni, mennyivel bársonyosabb és feszesebb lett. A záró akkordot egy melegítő hatású krém vezeti be, majd az ember lányát betekerik egy fóliába, és már nincs más dolga, mint abban pihenni. A legjobb az lenne, ha legalább 3 órán keresztül - amíg csak le nem hűl a bőrünk - benne lehetnénk, mert így fejti ki a legjobb méregtelenítő hatást. Igaz, már fél óra is sokat ér. Fontos tudnunk, hogy mivel a csípős krém kissé beavatkozik a hőháztartásunkba, akár még enyhe hidegrázást is tapasztalhatunk. Ezért is fontos, hogy pihenjünk egy kicsit, mielőtt újra belevetjük magunkat a napi pörgésbe.

Kapcsolódó írások