Legyen néha piszkos is a gyerek! - Tanácsok fertőzés ellen

Legyen néha piszkos is a gyerek! - Tanácsok fertőzés ellen

Az immunrendszer úgy működik, mint egy sportoló, aki minél többet edz, annál erősebb – mondja dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetője.

A fertőzéseket könnyebben kapjuk meg, ha szervezetünk legyengült. Ez azonban nemcsak az immunrendszeren múlik, hanem a másik két védelmi zóna, a bőr- és a bélflóra állapotán is. Ha ezek sérülnek, fogékonyabb a szervezet a fertőzésekre. Tájékozatlansága miatt az ember magának is sok kárt tud okozni. Ha el akarja kerülni a fertőzéseket, akkor fogadja meg a szakértő következő tanácsait:

1. Ne szedjen antibiotikumot orvosi rendelés nélkül, ráadásul ne több félét, hosszabb ideig!

2. Savanyított tejtermékek közül válassza elsősorban az aludttejet, mert abban bizonyosan nincs mesterséges adalékanyag.

3. Úgy védheti meg a gyermekét a szülő, ha engedi piszkosnak is lenni.

Legyen néha piszkos is a gyerek! - Tanácsok fertőzés ellen

4. Hazaérkezéskor kezet kell mosni (tömegközlekedés, vásárlás, iskola, munka után) de otthoni környezetben evés előtt már nem feltétlenül.

5. Saját kert fájáról származó gyümölcsöt meg  lehet enni mosás nélkül.

6. Penészes élelmiszert ki kell dobni (pl. nem elég a lekvár tetejéről kanállal levenni) mert a penészgomba rákkeltő toxint termelhet, ami az egész élelmiszert szennyezhette.

7. Házi gombatenyészetek fogyasztása  (pl.  japán kristály) lehet jó, de a házi továbboltások során akár káros baktériumok is kerülhetnek bele.

8. A padló fertőtlenítése felesleges (kivéve kisgyerekes háztartás).

9. Wc tisztításához indokolt fertőtlenítő hatású szert használni.

10. Antibakteriális kézmosó rendszeres használata nem javasolt, mert a bőr védő funkcióját tönkreteszi, elég a normál kézmosás szappannal.

11. Ne higgyünk az ellenőrizhetetlen forrásból származó információknak, ha kérdésünk van, forduljunk  szakemberhez.

A teljes cikkért kattintson ide!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek