Lássunk tisztán a barnulást illetően!

Lássunk tisztán a barnulást illetően!

Napbarnított és/vagy naptól óvott legyen a bőr? Melyik az egészséges? Lehetséges egyáltalán egészségesen barnulni? Milyen étrendkiegészítők tehetik kíméletessé a barnulást?

Ha néhány évszázadot visszautazunk az időben, azt látjuk, hogy a napbarnított bőr a szabadban végezett munka jele, és az alsóbb társadalmi osztályba tartozás bőrre írt megnyilvánulása. Vagyis, a divat a sápadtan fehér, naptól kímélt bőr volt. Mindez az 1920-as években, körülbelül 100 éve változott meg, amikor a divatikon Coco Chanel trenddé tette a napbarnított bőrt, és a Harper’s Bazaar és Vogue divat- és életstílusmagazinok is azt sugallták, hogy a napbarnított bőr a jóléttel, az utazgatással és az élményt nyújtó szórakozással hozható kapcsolatba.

Napbarnított versus sápatag, fehér bőr – mit gondolnak ma az emberek?

Az Európai Bőrgyógyászati és Venerológiai Akadémia (EADV) 2023 tavaszán tartott kongresszusán mutatták be annak a felmérésnek az eredményeit, amely világszerte 17000 ember megkérdezésével azt számszerűsítette, hogy az emberek mennyiben találják vonzónak, tetszetősnek és egészségesnek a napon lebarnult bőrt.

• 10-ből 8 európai szerint a napbarnított bőr vonzó, és a válaszadók 73 %-a szerint a napbarnított bőr egészséges.
• Európán kívül kicsit más az arány: az Amerikában, Afrikában, Ázsiában és Óceániában élők 67 %-a találja a lenapozott bőrt tetszetősnek, illetve „csupán” 59 %-uk hiszi azt, hogy az egészséges is.
• Az európaiak mindössze 10 %-a, míg az egyéb kontinenseken élők 14 %-a használ rendszeresen fényvédőt a szabadban, visel naptól védő ruházatot és próbál egész évben az árnyékban meghúzódni.

Lássunk tisztán a barnulást illetően!

A bőrgyógyászok másként tekintenek a barnulás kérdésére, mint a „napimádók”

Szakmai szemszögből a bőr napon történő lebarnulása egyfajta védekezési reakció megnyilvánulása, amelyet akkor mutat a bőr, ha a napsugárzás ultraibolya- (UV-) komponensei sérüléseket okoznak a genetikai anyagban, a DNS-ben. Vagyis, aki lebarnul, annál már valószínű, hogy sérül(t) a DNS-e. Úgy tűnik azonban, hogy emiatt aligha fáj a barnulni vágyók feje. Sokkal inkább érdekelheti azonban a barna bőr után áhítozókat az, hogy a napozás, a barnulás igen jelentősen hozzájárul a bőr öregedéséhez. A bőröregedés körülbelül 90 %-a ugyanis a napsugárzás számlájára írható.

Ha már egyszer lebarnult valaki, az nem véd meg a további károsodástól

Tévhit az, hogy a barna bőr már nem sérülékeny a további napsugárzással szemben. A napozás hatására a bőrben felhalmozódó festékanyag, a melanin, csak 2-4 faktoros (SPF) védelmet jelent, miközben a valódi, hathatós és bőrgyógyászok által is javasolt bőrvédelem körülbelül 30-as SPF-fel rendelkező fényvédőkkel valósítható meg.

Bőrgyógyászati szempontból az lenne az ideális, ha az emberek olyan rutinnal nyúlnának a fényvédő termékek felé, mint a fogkeféjükhöz. Ennek fényében: aki kímélni szeretné a bőrét, és el kívánja kerülni a bőre idő előtti öregedését, annak ajánlott fényvédő készítményt használnia,- az arcán éppen úgy, mint a napnak kitett bőrterületeken. Emellett, a fizikai fényvédelem is javasolt, és jó szolgálatot tehetnek a kalapok vagy a laza, jól szellőző vászoningek.

Antioxidánsokkal az egészségesebb barnulásért

Ha valaki a bőrét illetően egy árnyalatnyi barnaság mellett dönt, akkor érdemes lehet a szervezetét ún. antioxidánsokkal feltölteni. Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek képesek mérsékelni azoknak a szabad gyököknek a sejtkárosító hatását, amelyek a napsugárzás hatására is képződnek a bőrben. Összességében azt lehet mondani, hogy az antioxidánsok a bőr és a szervezet számára kíméletesebbé tehetik a barnulást.

Az antioxidánsok közül kiemelhető a béta-karotin, a likopin, a lutein és a zeaxantin, de a C-vitamin és az E-vitamin is képes fellépni a szabad gyökök okozta károsodásokkal szemben. Ezeknek a mikrotápanyagoknak a bevitelére, történjen az akár táplálékkal, akár étrend-kiegészítőkkel, érdemes a teljes napfényes szezonban figyelmet fordítani.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek