Laktózérzékenység: Nem megoldás a tejtermékek elhagyása
A laktózérzékeny emberek nem tudják tökéletesen megemészteni, lebontani a tejcukrot, ezért esetükben a tejtermékek fogyasztása puffadást, hasmenést, emésztési zavarokat okozhat. A megoldást mégsem a tejtermékek elhagyása jelenti. – A betegségről és a annak kezeléséről dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus beszélt.
Nem csak a tej lehet az oka annak, ha emésztési zavarokat tapasztalunk magunkon. Nagyon sokszor egyszerűen az ülőmunka, a mozgásszegény életmód a hibás, de egyéb gyulladásos bélbetegség, irritábilis bélszindróma, gyakran lisztérzékenység is állhat a háttérben. Vigyázzunk tehát azokkal a kijelentésekkel, hogy „nem tudom meginni a tejeskávét”, vagy „rosszul vagyok a tejtől”, inkább gasztroenterológustól, belgyógyásztól, dietetikustól kérjünk segítséget, aki a szükséges vizsgálatok (laktóz- vagy tejtolerancia-teszt, hidrogén-kilégzéses vizsgálat, székletsav-teszt, a bél szövettani vizsgálata) után mondhatja ki a diagnózist.
A laktózérzékenység tünetei
- puffadás
- fokozott gázképződés
- gyomorfájdalom
- hasmenés
- hányinger
- kellemetlen közérzet
Laktóz és laktáz
Bár hasonló hangzásuk alapján könnyű összetéveszteni a laktózt és a laktázt, ismernünk kell a különbséget. A laktózt, azaz a tejcukrot a laktáz nevezetű enzim bontja le szervezetünkben. Akinek ebből az enzimből kevesebb termelődik, kisebb mennyiségű tejterméket tud lebontani – mondta el az egeszsegtukor.hu-n dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. A laktóz-intoleranciának sok fokozata van, nagyon ritka jelenség, hogy a vékonybélben egyáltalán nem termelődik laktáz (ez a veleszületett laktáz-elégtelenség). Másodlagos vagy szerzett laktázhiányt azonban szinte mindenki tapasztal élete során, némelyek erőteljesebben, mások kevésbé és csak ideiglenesen. Ismernünk kell a saját testünket, figyelnünk kell a jelzésekre – van, akinek 1 dl tej a maximális napi adagja, másnak pedig 1 liter meg sem kottyan.
Ne felejtse el a tejet!
A tejtermékek teljes elhagyását a dietetikusok nem javasolják, hiszen könnyen A-, B1-, B2-, B12-, valamint D-vitamin, niacin, folsav, kalcium, kálium, magnézium és cink hiánya alakulhat ki, ami komolyabb betegségekhez is vezethet. Különösen veszélyes a gyerekektől megvonni a tejet. Náluk egyébként ritkábban jelentkezik ilyen jellegű probléma, hiszen csecsemőkorban több laktáz termelődik, hogy az anyatejet fel tudja dolgozni a szervezet. Hároméves korban csökken drasztikusan a laktáztermelés, de általában hatéves gyerekeknél merül fel először a latózintolerancia gyanúja. Felnőtteknél a legtöbbször egy-egy antibiotikum-kúra vagy bélfertőzés után reagál érzékenyen az emésztőrendszer, ilyenkor hiányzik a laktáz. Gyermekeknél és felnőtteknél is az átmeneti diéta lehet a megoldás. Pár napig érdemes elhagyni a tejet (és minden laktózt tartalmazó élelmiszert, pl. felvágottakat, egyes péksüteményeket, készételeket), majd a savanyított tejtermékeket, joghurtot, kefirt lehet újra fogyasztani, mert ezekben bontott formában van jelen a laktóz.
Mi a tejfehérje-allergia?
A tehéntejfehérje-allergia nem összekeverendő a tejcukor-érzékenységgel, azaz a laktóz-intoleranciával. A tejallergiás beteg szervezetében a tej egyes fehérjéivel (általában kazeinnal) szemben alakul ki nem kívánt reakció, kóros immunválasz. Tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, bőrtünetek, kiütések, véres széklet, gége bedagadása, nehéz légzés. Csak a tejtermékek teljes elhagyásával kezelhető.
Diéta helyett enzim?
Nagyon jól használható enzimkészítmények is kaphatók, ezeket csepp vagy tabletta formájában forgalmazzák. Étkezés (tej vagy tejtermék fogyasztása) előtt kell bevenni, minden készítményen megtalálható a pontos adagolás, 1 tabletta általában 2 dl tej lebontásához elegendő. Az átmeneti diéta alatt az állati eredetű tej helyett laktózmentes vagy prehidrolizált tejet, illetve növényi tejeket, tejtermékeket is vásárolhatunk, ezek nem okoznak tüneteket.
Mit ehetünk tejtermékek helyett? |
|
Tilos |
Javasolt |
tehéntej |
zab-, rizs-, mandulatej |
tejföl |
szójajoghurt |
tejszín |
rizs- vagy zabkrém |
sajt |
szójasajt |
túró |
tofu |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

