Küzdjünk meg vele!

Küzdjünk meg vele!

60 fölött már bizony megtapasztalunk néhány egészségügyi problémát. Összegyűjtöttünk, melyek a szinte mindenkit érintő, de kezelhető állapotok.

Időskori inkontinencia
Többféle inkontinencia létezik, s attól függően, hogy mi okozza a vizelettartási zavart, maga kezelés, a gyógyítás is eltérő lehet. Az inkontinencia az érintettséget figyelembe véve népegészségügyi probléma, hiszen a vizelettartási zavarok a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik, és a népesség öregedésével folyamatosan nő az inkontinens betegek száma. Az inkontinenciát teljes módon és megfelelően kezelő módszerek teszik lehetővé a rehabilitációt, biztosítják az elfogadható életminőséget. Az intimtornával megerősíthető a medencefenék- és a hólyagzáró izomzata, már fiatalabb korban érdemes elkezdeni. A súlyosabb esetekben a torna nem elég, ilyenkor a műtétek mindenképpen tartósabb megoldást jelentenek.

Visszér
A visszeres láb megnehezíti a mindennapokat, a fájdalom mellett, esztétikai vonzata is van. A betegség jellemzője, hogy a vénabillentyűk működése sérül, az erek veszítenek rugalmasságukból, illetve az izompumpa nem dolgozik megfelelően. Emiatt a vér pangani kezd, így az erek kitágulnak. A problémával mielőbb – még a 60-as éveink előtt – orvoshoz kell fordulni, hiszen minél korábban felismerik a lábpanaszok kiváltó okát, és minél korábbi szakaszban kap megfelelő kezelést (vénaerősítő gyógyszereket, kenőcsöket, krémeket) a beteg, annál inkább meggátolható a súlyos szövődmények kialakulása.
A fájdalom patikában vény nélkül kapható kenőcsökkel, illetve kompressziós harisnya viselésével enyhíthető. Ha már előrehaladottabb az állapot, komolyabb beavatkozásra lehet szükség. Hajszálerek kialakulása esetében a szkleroterápia jelenthet gyors segítséget, kisebb visszértágulatokra a radiófrekvenciás kezelés is megoldást nyújthat. A visszértágulatok műtéti kezelése szintén jó eredményt hoz, ma már altatás és vágás nélkül végzik, helyi érzéstelenítésben, amely sokkal kíméletesebb, mint a hagyományos visszérműtét.

Emésztési gondok
Hatvanéves kor fölött nem ritkák az emésztési problémák, az idősebbek főként székletürítési nehézségekkel küzdenek. Az emésztési problémák hátterében az idősödéssel együtt járó élettani folyamatok változása állhat, így a hormontermelés alakulása, a nyál- és a gyomornedv-elválasztás csökkenése, a kisebb energiafelhasználás.
A szorulás oka lehet az étrend megváltoztatása, a rendszeres mozgás hiánya, a depresszió, a stressz. Egyes gyógyszerek szintén székrekedést okoznak, de legalábbis lassítják a bélmozgást, ilyenek az altatók, a nyugtatók, a görcsoldók, bizonyos fájdalomcsillapítók, a vízhajtók, egyes vérnyomáscsökkentők, illetve az antidepresszánsok is. A székelési szokásokat az izmok renyhesége-gyengesége szintén befolyásolhatja. Lehet tenni ellene rostban gazdag táplálkozással (teljes kiőrlésű pékáruk, nyers és aszalt gyümölcsök, gabonapelyhek, -korpák, joghurt, kefir, aludttej), elegendő folyadék fogyasztásával (víz, zöld és gyümölcsteák lehetőleg cukor nélkül), rendszeres, heti háromszori mozgással.

Szürkehályog
A szürkehályog a 65 év feletti korosztály 70 százalékát érinti. A fókuszálásért felelős fekete szemlencse elszürkül, ennek következtében a látás fokozatosan romlik, s ha nem kezeli a beteg, akkor végül vakság is bekövetkezhet. A betegség többnyire hónapok vagy évek alatt fejlődik ki. Mivel nem jár fájdalommal, az érintettek sokáig nem is veszik észre, illetve fokozatosan hozzászoknak a látás-
élmény változásához, így nem gyanakodnak betegségre. A betegség ugyanis lassan alakul ki, általában mindkét szemet érinti, de nem feltétlenül egyforma mértékben okoz látáscsökkenést. Köszönhetően a modern technológiának, a kiváló minőségű műlencséknek, a szürke hályog okozta látásromlás egy jól sikerült műtéttel akár teljes mértékben is javítható. Sőt, ma már az is megoldható, hogy az illetőnek egyáltalán ne kelljen szemüveget viselnie!

Küzdjünk meg vele!

Makuladegenráció
Az ideghártya legértékesebb, centrális, közel 3 milliméter átmérőjű részét sárgafoltnak vagy makula luteának hívjuk. Ez az éleslátás helye. Ennek a területnek az elfajulása, a makuladegeneráció a látás fokozatos, fájdalommentes elvesztéséhez vezethet. A változás aránylag hamar észrevehető, hiszen a látás középen kezd torzulni, romlani. A fixált tárgy képe egyre homályosabb vagy torzultabb lesz, és lassan problémát jelent az olvasás, a színek felismerése, míg végül egy szürke, illetve fekete folt alakul ki a látótér középső részén, ami teljesen lehetetlenné teszi az olvasást és általában a hétköznapi tevékenységeket. Végül a beteg éppen azt nem látja, amire nézni szeretne. A látótér teljes marad ugyan, de a centrális látás elvesztését az érintettek vakságként élik meg.

Hallásromlás
A hallásvesztés az évek múlásával gyakran bekövetkező folyamat, fokozatosan, általában 45 és 65 év között kezdődik. Azt, hogy kinél, mikor indul be a halláscsökkenés, nagyban befolyásolják életmódbeli tényezők is, de a genetika is. A szakértők a hallásromlás négy típusát különböztetik meg.
Kis halláscsökkenés esetén még csak a halk hangok meghallása okoz nehézséget, de feltűnhet az is, ha háttérzajban nehezebben értjük a beszédet. Közepes halláscsökkenés esetén már nemcsak a halk, hanem a közepesen hangos hangok meghallása is nehézséget okoz. Ha a magas frekvenciák esnek ki nagyobb mértékben, akkor jellemzően a páciens azt mondja, hogy „ő hallja, hogy beszélnek, csak nem érti, amit mondanak”. Ennél az állapotnál már szóba jön hallókészülék viselése. Nagyfokú halláscsökkenés esetén már egy négyszemközti beszélgetés megértése is csak nagy hangerő esetén lehetséges. A társaságban történő beszédértés rendkívül megerőltető. Súlyos halláscsökkenéssel pedig már csak a nagyon hangos hangok hallhatóak. Az ilyen súlyos esetekben már hallókészülékkel sem tudunk feltétlenül jó kommunikációs képességet visszaadni.                                            

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek