Különös betegségek: Korai öregség

Különös betegségek: Korai öregség

A lipodystrophia egy nagyon ritka örökletes betegség, ami már gyermekkorban az arc látványos „korai öregedését” okozza. Kétezer körülire teszik a világszerte ismert esetek számát.

Az ezzel járó megbélyegzés mellett számos egyéb elváltozással és betegséggel kell együtt élniük a zsírszövetek genetikai hátterű rendellenességével született betegeknek. A veleszületett lipodystrophia, azaz zsíreloszlási zavar miatt a beteg testének zsírszövetei nem fejlődtek egészségesen, s emiatt arcán a bőre száraz és ráncos.

Különös betegségek: Korai öregség

A betegség legjellemzőbb tünetei már újszülöttkorban, vagy fiatal csecsemőkorban jelentkeznek: ezek közül csak az egyik a például az arcon és végtagokon látható zsírfogyatkozás; emellett lényeges az egyes belső szervek zsírszöveteinek megváltozott struktúrája, mennyisége. Számos egyéb tünet kíséri a betegséget, ilyenek lehetnek többek közt az idővel kialakuló különböző mozgásszervi, szív- és májproblémák, vagy éppen a cukorbetegség, emellett a betegek sok esetben testileg vagy mentálisan fejletlenebbek az átlagnál.

A lipodystrophia nem gyógyítható, ezzel párhuzamosan pedig súlyos esetekben a járulékosan fellépő betegségek miatt folyamatos kezelésre szorulnak a páciensek – a betegség előrehaladottságától és súlyosságától függően bőrgyógyászati, pszichés és kardiológiai problémáktól kezdve ortopédiai vagy neurológiai panaszok is felléphetnek.

Tracy Gibson és lánya, Zara életét pokollá teszi a lipodystrophia. Mindketten jóval idősebbnek néznek ki koruknál, Tracy 45 esztendős, de bőre állapota és mély ráncai miatt legalább 65-nek hinné az ember, míg lánya 16 esztendôs korára egy 40 éves nő külsejével kénytelen élni.

Zarát 2013-ban műtötték meg, és kapott egy sokkal fiatalabb arcot, míg Tracynek idén adódott lehetősége, hogy átessen ugyanazon az operáción. Az állam nem finanszírozta a műtétet, egy plasztikai sebész ajánlotta fel mindkettejüknek, hogy megműti őket. Tracynek hét gyermeke van, három örökölte a betegséget, de Zara állapota volt a legaggasztóbb. Egész Angliában 30 személyt érint a lipodystrophia.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek