Kriston Andrea: Menstruáció, a piros betűs ünnep!

Kriston Andrea: Menstruáció, a piros betűs ünnep!

Kriston Andreát élmény hallgatni. Bárcsak minél több nő és kislány, sőt, férfi és kisfiú beszélgethetne vele arról, amit még soha nem kérdezett meg senkitől! A nőiségről és a férfiasságról, egymás megismeréséről és a szexualitásról, amely egyszerre ajándék és felelősség... Ebben a sorozatban - mint egy puha beszélgetősarokban - mindezekről szó esik. Most arról beszéltünk, hogyan is viszonyulunk a menstruációhoz.

Egy mai nő élete során mintegy négyszáz alkalommal éli meg a havivérzést. Ez jóval több, mint amennyit őseink tapasztalhattak, hiszen ma hosszabb ideig élünk, később következik be a menopauza, kevesebb alkalommal szülünk, és a szoptatást is hamarabb abbahagyjuk. Jó lenne, ha megértenénk, mi zajlik ilyenkor a szervezetünkben és a lelkünkben. Megértenénk, elfogadnánk - és talán meg is szeretnénk.

Hogyan szembesülünk először azzal, hogy menstruálni fogunk?

Nagyon jó, hogy erről beszélgetünk, mert a mai lányok hamarabb kezdenek menstruálni, mint a korábbi generációk, és sok szülő maga sincs felkészülve arra, hogy beavassa a lányát. Pedig ez nagyon fontos! Sajnos még ma is előfordul, hogy egy lány úgy kezd menstruálni, hogy azt sem tudja, mi történik vele. Egy ismerősöm akkor hallott először a menstruációról, amikor tizenkét éves korában a tanárnője "felvilágosította": vérezni fog a két lába között, az édesanyjától pedig kap majd egy pofont, mert nagylány lett...

A másik végletre is van példa: Amerikában például mostanában divat partiszervező cégeket megbízni az úgynevezett menarché-ünnep megszervezésével, ahol a lány az első menstruációja örömére piros ruhában, piros dekoráció közepette piros ételekkel látja vendégül a barátait...

Nem csinnadratta kell, de adjuk meg a módját annak, hogy a lány új életszakaszba lépett. Például egy öröklött ékszer tovább hagyományozása, egy családi titok elmesélése szép gesztus lehet, amellyel tisztelgünk a felnőtté válás előtt.

A társadalom hogyan viszonyul a menstruációhoz?

Őseink számos hiedelemmel övezték a menstruációt, ami nem is csoda: nem tudták, honnan ered ez a vérzés, hiszen nem volt nyoma látható sérülésnek, a holdciklus változásait követve rendszeresen visszatért, majd magától elmúlt, a terhesség alatt azonban kimaradt, majd újra visszatért... Féltek tőle, mert megmagyarázhatatlannak tűnt. Ezért a különböző törzseknél és vallási csoportoknál különféle szabályokat alakítottak ki arra vonatkozóan, hogy mit tehet vagy nem tehet a nő a menstruáció napjaiban, illetve hogy milyen mértékben érintkezhet a férfi a menstruáló nővel.

Kriston Andrea: Menstruáció, a piros betűs ünnep!

Alapvetően azt mondhatjuk, hogy ahol tisztelték-tisztelik a nőiséget és az anyaságot, ott elfogadóak a vérzéssel kapcsolatban. Ez ma sajnos nem teljesen így van! Mit is sugallnak a reklámok? Azokban a napokban is nézzünk ki és viselkedjünk pont ugyanúgy, mint máskor, senki ne vegye észre, mi zajlik bennünk, lehetőleg mi magunk se...

Milyen lenne a megfelelő hozzáállás?

Először is nekünk magunknak kell elfogadnunk mindazt, amivel a menstruáció jár. A PMS-re például teljesen logikus a magyarázat. Szervezetünk ciklusos működéséből adódóan hónapról hónapra felkészülünk az anyaságra. A vérzés megjövetele (vagy elmaradása) előtti napokban teljesen természetes, hogy felfokozott idegállapotba kerülünk, hogy érzékenyek, fogékonyak, kreatívak vagyunk. Hiszen ha létrejönne a terhesség, akkor éppen ezekben a napokban fejeződne be a beágyazódás - ez a figyelem, ez a feszültség mind-mind az utód védelmét szolgálja! Ezt a szép érzékenységet lehetne dicsőíteni is ahelyett, hogy gyógyszert szedünk rá...

Hogyan viszonyuljon a család a menstruáló nőhöz?

Elfogadóan. Hadd kíméljük magunkat ezekben a napokban egy kicsit jobban az átlagosnál - jólesik egy kis kényeztetés, dédelgetés. Az is nagyon fontos, hogy mit közvetítünk a kislányunknak! Jó lenne, ha a testi működések szeretetteljes elfogadása lenne számára a minta.

És ha komolyabb problémákkal jár a menstruáció?

A menstruáció zavarai mindig beszédes tünetek. Nézzünk ezek mögé! Ha például görcsökkel jár a vérzés, akkor elképzelhető, hogy magához a nőiséghez is görcsösen viszonyulunk, ami később más női élethelyzetekben - a teherbeesésnél, a szülésnél, a menopauzánál - is elő fog jönni. Ha rendszertelen a menstruációnk, valószínűleg még nem készültünk fel az anyaságra: a szervezet azzal védekezik, hogy kiszámíthatatlanná teszi a vérzés - és így a termékeny időszak - időpontját. (Hát nem érdekes, hogy a rendszertelen vérzés panaszával nőgyógyászhoz forduló nők többségének fogamzásgátló tablettát írnak fel?)

Ha kimarad a vérzés, azaz nincs peteérés, hasonló lehet a helyzet: "a bennünk élő mama" még nem fejlődött ki teljesen. Ha pedig nagyon sokáig tart a menstruáció, lehetséges, hogy ezzel a szexualitást akarjuk kizárni.

Milyen higiéniai szabályokat kell betartanunk?

Ezekben a napokban fokozottan ügyeljünk az intim tisztaságra. A korábban érvényesülő ajánlásokkal szemben - miszerint kerülnünk kell a fürdést - én semmi kivetnivalót nem találok abban, ha beleülünk egy kád jólesően meleg vízbe. Otthoni körülmények között nem kell a fokozott fertőzésveszélytől tartanunk. Tegyük, ami jólesik!

Ami az intim eszközöket illeti, én nem javaslom a tampon használatát, hiszen ez azáltal tud a helyén maradni, hogy benyomja a hüvely falát! Mostanában kezdenek divatba jönni a menstruációs pohárkák, amelyeket azonban nem igazán tartok praktikusnak. Még mindig a betét a legjobb választás, amelyből szerencsére már egyre jobbakat gyártanak.

Nem muszáj mindenáron tartózkodnunk a sporttól, de ne hajtsuk túl magunkat. Jó, ha a Kriston Intim Torna is beépül a mindennapjainkba: sokan mondják, hogy enyhíti a menstruációs panaszaikat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek