Kozmetikai akupunktúra

Kozmetikai akupunktúra

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a sebészeti beavatkozást nem igénylő arcfeltöltés, az arcakupunktúra. Tíz éve még csak a botox, vagy a különböző töltőanyagok jelentették az alternatívát, manapság azonban az embereknek másra van szükségük. Shali Rassouli, a kínai orvostudomány okleveles gyakorlója és a kozmetikai akupunktúra specialistája szerint ez az egyetlen olyan kezelés, mely a fentiekhez hasonló hatásfokkal rendelkezik.

A Kanadában praktizáló Rassouli mellesleg 125 kanadai dollárt számol fel a kezelés egy órájáért, és általában 10-12-re van szükség. A 2000 éve alkalmazott akupunktúra a test bizonyos pontjainak (a chi-knek) tűkkel, hővel és nyomással való stimulálásával hat. Rassouli elmondása szerint a 25-75 tű arcon való elhelyezése serkenti a vérkeringést és stimulálja a kollagéntermelést, mely feltölti a ráncokat, valamint feszessé teszi a megereszkedett bőrt és szemhéjakat.

Előnye a szakember szerint, hogy a botoxszal szemben nincsenek mellékhatásai. Az 1996-os, a Clinical Acupuncture című folyóiratban publikált felmérés szerint a kezelés 300 emberből 90 %-nál volt hatásos, a nyugati orvosi szaklapok azonban még nem vizsgálták felül a kutatást és számos nyugati világbeli orvos még mindig szkeptikus. Egy Santa Monica-i plasztikai sebész, Michael McGuire például azon a véleményen van, hogy a kozmetikai akupunktúra csak rövid távon lehet hatásos, hiszen szerinte nem igaz az a feltételezés, hogy a kollagén "előállítás" meggátolja az öregedést. Szerinte ugyanis a képződött kollagén csak sebkollagén.