Közkedvelt bőrpuhító lett az év allergénje

Közkedvelt bőrpuhító lett az év allergénje

A 2022-es alumínium után idén a lanolint választotta a 2023-as év kontakt allergénjének az Amerikai Kontakt Dermatitisz Társaság. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tüneteket okoz és kinél magasabb a lanolin allergia kockázata.

Miben található lanolin?

Az elsősorban bőrpuhító tulajdonságairól ismert lanolin nagy molekulatömegű észterek, alifás alkoholok, szterolok, zsírsavak és szénhidrogének összetett keveréke, amelyet évszázadok óta széles körben használnak bőrpuhító tulajdonságai miatt. Gyógyír a hámlásra hajlamos, száraz, igénybevett bőrre. Vízzáró réteget képez a bőr felszínén, segíti a lipidek munkáját.

Megtalálható többek között zsíros kézkrémek, száraz bőrre ajánlott testápolók, lábápoló kencék, ajakbalzsamok, bőrkiütés elleni gyógykrémek, hintőporok, érzékeny, kiszáradásra hajlamos bőrre készített szappanok, valamint hidratáló krémek összetevői között. Elsősorban tehát a problémás bőr ápolásában jelent segítséget, ám úgy tűnik, hogy épp itt okozza a legtöbb gondot is.

Közkedvelt bőrpuhító lett az év allergénje

Kiket érint elsősorban a lanolin allergia?

A Dermatitis folyóiratban közölt adatok szerint a lanolin kontakt allergia előfordulása a gyulladásos bőrbetegségben szenvedő betegeknél 1,2% és 6,9% között változik, az érintettek száma az elmúlt években fokozatos emelkedést mutat. Gyermekek és idősebbek körében gyakoribb az előfordulása, ez feltehetően azzal áll összefüggésben, hogy a gyulladásos bőrbetegségek között gyakori ekcéma főként gyermekkorban fordul elő. A pangásos dermatitisz vagy lábszárfekély pedig elsősorban az idősebb korosztály betegsége.

Milyen tüneteket okoz?

Bőrnyugtató tulajdonságai és széleskörű felhasználása miatt népszerűek a lanolin tartalmú készítmények. Sajnos azonban kedvező hatásai mellett, ha valaki allergiás rá, az ilyen termékek alkalmazása idővel problémás lehet. A lanolinra allergiás reakcióban szenvedő gyermekek és felnőttek körében a leggyakrabban érintett elsődleges testrészek a kezek és az arc. Az említett területeken jelentkező bőrpír, viszketés, fokozódó bőrérzékenység az allergiás reakció jele lehet.

Hogyan lehet kivizsgálni?

A lanolin allergia diagnózisához epicutan tesztet végeznek. Ennek során speciális tapaszokat helyez fel az orvos a hát felületére, amelyek az allergént tartalmazzák. A bőrrel érintkezve kontakt allergia esetén bőrtünetek jelentkeznek a tapaszok alatti területen. Az allergiás reakció nem feltétlenül azonnal, hanem később is jelentkezhet, ezért a tapaszokat egy hét alatt több alkalommal is leolvassák.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy ha a vizsgálat alapján bebizonyosodik az allergia, akkor a továbbiakban mellőzni kell a lanolin tartalmú készítmények használatát. Vásárlás előtt alaposan át kell tanulmányozni az összetevők listáját, illetve a gyógyszertári készítményeknél más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező hatóanyaggal kell helyettesíteni.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek