Kövéren vagy soványan várjunk babát?

Kövéren vagy soványan várjunk babát?

A társadalom mind a mai napig a „Barbie” alakot tekinti tökéletesnek. Teszi mindezt annak ellenére, hogy nem egy tanulmány rámutatott arra, hogy ezzel mekkora stresszt rónak a lányokra – hiszen ezt elérni elképesztően nehéz -, ráadásul a Barbie alkat nem is reális, egészségtelen. A súlyfelesleg valóban nem jó dolog, de a mai ideálisnak tekintett vékonyság a ló túloldalát jelenti. Ez egészen addig nem is igazán jelent gondot, amíg a nő nem szeretne gyereket. Sajnos a folyamatos diéták, a túlzásba vitt mozgás is lehetnek hátráltatóak, ahogyan a túl sok zsír, és egészségtelen életmód is.

Azon dologok között, melyek meddőséget okozhatnak, nagyon kevésszer említik meg a testsúlyt, pedig nagyon fontos tényező. Ráadásul a túlságosan vékony és a nagy feleleggel rendelkező nőknek is szembe kell néznie a problémával. A téma megválaszolásában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos segít.

Éljen a modellalkat, vesszen a túlsúly?

Minden nő teste egyedi, vagyis az ideális súlyuk is az. Nem lehet mindenkit egy elképzelt formához viszonyítani, ez olyan, mintha minden madarat a szerint ítélnénk meg, hogy van –e olyan hosszú tolluk, mint a pávának. Lehet hogy szép, de egy cinke, egy sas, vagy egy pacsirta vajmi kevés hasznát venné, sőt!

Hormonális okok

A nem megfelelő – vagyis túl alacsony, vagy túl magas – testtömegű nők szervezetében elcsúszik a hormonális egyensúly. A túl alacsony súly alultápláltságot jelent, aminek drasztikus hatása van az egész szervezetre, minden szervrendszerre. A fennmaradáshoz a test egyszerűen csökkenti, vagy leállítja azon szervek ideális működését, melyek nem szükségesen az életben maradáshoz – ilyen többek között a teljes szaporító szervrendszer is!

A túlsúly szintén problémás lehet. A nagy mennyiségben felhalmozódott zsír ugyanis maga is hormontermelő egységként funkcionál. Ösztrogént juttat a szervezetbe, így abból nagyobb mennyiségű többlet jelentkezik, mely meddőséget válthat ki. Ráadásul a fogyókúrába kezdő nők szintén alultápláltsággal küzdhetnek, bármennyire is furcsa ez. A diéták ugyanis sokszor nem számolnak a vitamin, ásványi anyag és nyomelemszükséglettel, melyek hiányában a szervrendszerek működése drasztikusan is sérülhet!

Kövéren vagy soványan várjunk babát?

Enni vagy nem enni?

A megoldás sohasem ennyire egyszerű. Enni kell, hiszen nélküle nincs élet, de minőségi ételt, és mértékkel, a súlygyarapodás, vagy súlyvesztés mindig fokozatos kell legyen, és soha nem lehet túl gyors, hiszen ez hatalmas veszélyeket rejthet magában.

A várandósság kialakulásához elengedhetetlen a tápanyagraktárak megfelelő telítettsége, ami azonban nem egyenlő az evéssel, hiszen napjainkban az ételek minősége elképesztően változó. A megfelelő táplálkozáshoz sok nyers zöldség, gyümölcs, megfelelő mennyiségű hús és bizony szénhidrát is hozzá tartozik! Emellett a mozgás is fontos összetevő. Sajnos a környezeti ártalmak miatt ma már a legtöbb szakember javasolja, hogy már a felkészülési időszakban is válasszon várandós vitamin a nő – mondja dr. Angyal Géza. A készítmények között azonban hatalmas a szórás, nem könnyű jót választani. Mindenképpen érdemes komplex vitamin mellett dönteni, hiszen így az egyes anyagok segíthetik a másik felszívódását (mint a D-vitamin és a kalcium kapcsolata esetében). Emellett a megfelelő tagoltság is fontos, ám mindenek felett a szerves kötéseket érdemes keresni. A szerves kémiai kötésekkel szereplő anyagok ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, ami igencsak figyelemre méltó adat. Minél több az adott készítményben a szerves kötésű anyag, annál jobban lesz képes felkészíteni a szervezetet a várandósságra, annak kialakulására, a baba kihordására, a szülésre és a szoptatási időszakra, melyek mindegyike igen megterhelő a test számára.

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek