Kötelező olvasmány evészavarokkal küzdőknek

Kötelező olvasmány evészavarokkal küzdőknek

Pszichológusok ajánlják evészavarokkal küzdő tinik és szüleik figyelmébe a mindössze 17 éves Keszthelyi Gréta Kata könyvét. A saját élmények alapján írt, november elején megjelent regény a 16 éves Lina történetét meséli el, akinek olyan magánéleti és családi problémákkal kell megküzdenie, hogy anorexiás lesz.

A „Vékony jégen” azt meséli el, hogyan birkózik meg egy kamasz a kontrollvesztéssel, evészavarral és a bántalmazó kapcsolatokkal otthon és a jégpályán. Miközben próbál megfelelni a felé irányuló elvárásoknak, a folyamatos teljesítménykényszert és toxikus családi légkört a testképe sínyli meg. Elkezd egyre kevesebbet enni, ami nemcsak a súlyára, de az élete minden területére kihat. Egyedül érzi magát ebben a folyamatban, ezért kétségbeesetten próbál kapaszkodókat keresni, miközben nagyon is vékony jégen jár.

Kötelező olvasmány evészavarokkal küzdőknek

Magával ragadtak a kedves, szerethető szereplők és a történet vonalvezetése, ami az anorexia cseppet sem könnyű témáját karolja föl. Kötelező olvasmány mindazoknak, akik nem szakmai könyveken keresztül szeretnének bepillantást nyerni az evészavarok dinamikájába.” – mondta a könyvről Gyányi Andrea, klinikai szakpszichológus.

Amikor kézbe vettem ezt a könyvet, annyira magával ragadott, hogy nem tudtam abbahagyni az olvasását. A szerző olyan érzékletesen és éretten ír, hogy az lenyűgözött. Hitelesen írja le az evészavarok háttértényezőit, buktatóit, csapdáit. Ebből a briliáns írásból sokan magukra ismerhetnek, és lendületet kaphatnak ahhoz, hogy a kezelést vállalni tudják. Igen sokat jelenthet a szülőknek is, akik nélkül a terápia sokszor nem lenne sikeres” – tette hozzá Dr. Túry Ferenc, pszichiáter. – „Melegen ajánlom tehát e könyvet azoknak, akik kínlódnak még az evészavarukkal, a szülőknek, akik mindent elkövetnének a gyermek érdekében, csak még nem látják, hogy merre menjenek, aztán azoknak, akik környezetében van ilyen gyermek, és persze a tanároknak, hogy ismerjék fel ezeknek a zavaroknak a természetét, továbbá a szakembereknek is - egyszóval mindenkinek”.

Kötelező olvasmány evészavarokkal küzdőknek

Magyarországon becslések szerint közel 50 ezer ember küzd valamilyen evészavarral. A kóros soványsággal járó, pszichés eredetű evészavar serdülőkorban a harmadik leggyakoribb krónikus betegség, amelynek kezeléséhez az érintett kamaszt támogató szülői, oktatói, szakértői háttér elengedhetetlen. Ám gyakran már az evészavar felismerése sem egyszerű, ebben nyújthat segítséget ez az ifjúsági regény.

A novemberben a Menő Könyvek gondozásában megjelent könyv mind a szakemberek, mind az olvasók körében nagyon pozitív fogadtatásra talált. A szerző olyan témákat boncolgat (evészavar, diszfunkcionális család, bántalmazás), melyekről fontos beszélni, ugyanakkor a regény igazi tinikönyv, mely bemutatja e korosztály sajátságait. A kötet kedves, sokszor vicces szereplői között mindenki találhat egy kedvencet, aki kissé emlékezteti egy szeretett személyre. És természetesen a szerelemnek is jut hely e mély gondolatokkal átszőtt regényben.

Keszthelyi Gréta Kata 17 éves, ebben a tanévben fog érettségizni. Ausztriában képzeli el a jövőjét, tervei szerint ősztől a grazi egyetemen folytatja tanulmányait. Pszichológus szeretne lenni, de saját bevallása szerint továbbra sem hagy fel az írással, mert úgy érzi, ez egy nagyon fontos része a személyiségének. Szabadidejét az íráson túl olvasással, sportolással, barátokkal közös főzéssel, illetve jelenleg az érettségire való felkészüléssel tölti.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek