Hirdetés
Köszönöm az SM-nek, hogy figyelmeztetett

Köszönöm az SM-nek, hogy figyelmeztetett

Krisztina tavaly pünkösd vasárnapján némán ébredt. Hiába próbált megszólalni, egyszerűen nem jött ki hang a torkán. Pár nap múlva kiderült, hogy sclerosis multiplexe (SM) van, ami egy gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség. Nem omlott össze, sőt, köszöni szépen, jobban van mint valaha.

“Egyszerűen nem jött ki hang a torkomon. Ha jól emlékszem, a kezemet reggel még tudtam mozgatni, de mire beértünk a veszprémi kórházba, már a jobb karom is felmondta a szolgálatot, később szinte már a teljes jobb oldalam lebénult. A kedvesemmel eleinte azt hittük, hogy pánikrohamom van, a kórházban pedig stroke-ra gondoltak, hiszen a tüneteim pont olyanok voltak. Mivel az ottani neurológiai osztály kiemelten foglalkozik a sclerosis multiplexszel, ezért az elejétől kezdve ez is benne volt a pakliban. Pár nap múlva, egy MRI vizsgálat és egy gerincvíz csapolás után bebizonyosodott, hogy SM beteg vagyok. Dr. Imre Piroska osztályvezető főorvost is meglepte a tüneteim súlyossága. Kiderült, hogy a két évvel korábban bekövetkezett rosszullétem tulajdonképpen a sclerosis multiplex első jele volt.”

Fél kézzel és némán

“Tudtam, hogy létezik ilyen betegség, de nem igazán tudtam róla egyebet. Ezért, amikor a doktornő elmondta, hogy tapasztalatai alapján nagyjából mire számíthatok, a bal kezemmel ügyetlenül leírt első kérdésem az volt, hogy kell-e számítanom szellemi leépülésre? Azt mondta nem, és engem onnantól kezdve már nem is érdekelt igazán, hogy mi is ez, mert tudtam, hogy ha az eszem megmarad, bármit megoldok. Nyilván nem volt jó hallani, hogy mivel jár majd ez a betegség, de a főorvosnő kihangsúlyozta, hogy nagymértékben rajtam múlik, hogy mennyire hagyom leromlani az állapotomat.

Köszönöm az SM-nek, hogy figyelmeztetett

Már mielőtt kiderült, mi a bajom, nem azzal foglalkoztam, hogy beteg vagyok, hanem azzal,  hogyan tudnám a helyzetemből a legtöbbet kihozni. A bénulásom utáni első nap a kedvesem fürdetett, ő mosta meg a hajam, öltöztetett, és ez a tehetetlenség engem borzasztóan zavart. Tudtam, hogy ezt meg kell oldanom, hisz fél kézzel, sőt némán is lehet élni valahogy. Második nap már egyedül tusoltam - igaz, hogy egy órámba telt, de sikerült!”

Ami hátrány volt, most előny lett

“Maximalista vagyok, aminek megvan a hátránya és az előnye. Mindig mindent tökéletesen akartam csinálni, minden feladatot, amit elvállaltam 120 százalékon teljesítettem – most már tudom, hogy elég lett volna a 100  is. Rengeteg energiát elpazaroltam nem csak a munkában, de azon kívül is, mert ha valakinek valami baja volt, mindig én voltam az első, aki ott volt és segített, sokszor teljesen eredménytelenül. Valószínűleg ez az életmód vezetett idáig… Az út persze ki volt táblázva figyelmeztető jelekkel… Az első ilyen egy hirtelen jött 10 kilós fogyás volt, amit újabb 10 kilogramm követett. Túl sokáig halogattam, hogy magammal foglalkozzam.

A maximalizmusom előnyeit most érzem igazán, hiszen jelenleg ugyanannyit dolgozom, mint előtte, csak most magamon. Sokkal nehezebb munka ez, mint másoknak teljesíteni, de megvan az eredménye. A kórházban logopédus és gyógytornász kezdett velem foglalkozni, akikhez a mai napig visszajárok, hisz ez már prevenció is. Minden funkciót, amennyire lehet, vissza kell hozni egy-egy sub (hirtelen funkcióvesztés) után, mert ha jön a következő, akkor nem mindegy, hogy miből veszítek. Ez egy nagyon nehéz munka, és nem is mindig sikertörténet, de nem szabad feladni.”

Kockázatos gyermekvállalás

“A gyermekvállalást se szabadott volna ennyire kitolnom. Pont az esküvőnk előtt történt legelső roham előtt vágtunk bele a családtervezésbe, de a betegség közbeszólt. Az SM mellett lehetnék terhes, nincs semmilyen rossz hatása a magzatra és nem is örökölhető, sőt az édesanyának is egy védett időszak a várandósság. Azonban a statisztikák azt mutatják, hogy kb. fél évvel a szülés után jön egy komolyabb sub… A párom teljesen rám bízza a döntést. Nagyon szeretnénk gyereket, de megbeszéltük, hogy gyerek nélkül is tudunk teljes életet élni. Ő az én helyemben nem merne kockáztatni, de azt mondja, hogy én sokkal bátrabb vagyok nála. Lehet… Egyelőre még nem tudom, de ha a gyermekvállalás mellett döntök, akkor szeretnék minél előbb teherbe esni: egyrészt, mert már 40 éves múltam, másrészt, hogy a gyermekem még láthassa az édesanyját minőségi életet élni.”

A két legjobb dolog

“Biztos furcsán hangzik, de az SM a második legjobb dolog az életemben. Az első természetesen a párom, akivel 11 évvel ezelőtt egymásra találtunk. Azért az SM a második, mert jól megrángatott, és így észrevettem, hogy nem szabad úgy folytatnom az életemet ahogy azt eddig tettem. Így kaptam egy esélyt arra, hogy újra kezdhetem az életem arra koncentrálva, hogy mi is az igazán fontos. Szóval köszönöm neki, hogy úgy figyelmeztetett, hogy nem lett rögtön vége…”

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend