Körte vagy alma?

Körte vagy alma?

A tudósok beazonosították azt a proteint, amely befolyásolja, hogy valaki alma vagy körte formájú testalkattal rendelkezik-e. A proteinnek abban van szerepe, hogy inkább a csípő vagy inkább a has köré rakódik-e zsír a testünkön.

Az Edinburgh Egyetem kutatói levezették, hogy egy bizonyos proteinnek, nevezetesen a 11BetaHSD1-nek a szintje magasabb azoknál, akiknek a testzsír a hasuk, derekuk köré rakódik le.  Ezek az emberek almaformájúra híznak, és nagyobb eséllyel vannak kitéve a szívbetegségeknek. Ellenben ugyanennek a proteinnek alacsony a szintje azoknál, akiknek a csípője köré rakódik le zsír - ők az úgynevezett körteformájúak -, amelyet a szervezet energiává alakít.

A szakemberek eddig is hangsúlyozták, hogy a has körüli zsírréteg veszélyesebb, ezért a tudósok már keresik azt az orvosságot, amely meggátolná a fenti proteinnek a működését.

A Diabetes című folyóiratban közzétett kutatás egyik résztvevője Dr. Nik Morton, az Edinburgh Egyetem munkatársa, aki így nyilatkozott: "Ezzel a tanulmánnyal új távlatok nyílnak meg előttünk, és talán könnyebben rájövünk, mitől van az, hogy bizonyos zsírok kárt okoznak, míg más zsírok energiává alakulnak bennünk. Ráadásul, a káros zsírok az egész szervezetre kihatnak, ezáltal diabéteszt is okozhatnak. A 'bűnös' protein visszaszorítása segíthet felvenni a harcot a káros következmények ellen.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek