Körömvirág (Calendula officinalis)

Körömvirág (Calendula officinalis)

(promóció) A körömvirág már az ókor óta ismert és használt, sebgyógyító, hámosító hatású gyógynövény, amely napjainkban is nagy népszerűségnek örvend.

2020.05.01

A növényt a népi gyógyászatban régóta használják külsőleg sebgyógyításra és bőrgyulladások kezelésére. A körömvirágteát gyomor- és nyombélfekély esetén fogyasztották, azonban növény belsőleges felhasználása nem része a modern gyógynövény-terápiának, mivel sem a hatásosságra sem a biztonságosságra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre bizonyítékok.

Körömvirág (Calendula officinalis)

A körömvirág gyógyászati célú felhasználása elsősorban a régóta fennálló alkalmazáson alapul. A növény kivonatának érképződést serkentő, gyulladáscsökkentő, baktérium-, gomba-, és vírusellenes hatását több kísérletben is bizonyították.

A körömvirág vizes, alkoholos vagy olajos kivonatának külsőleg történő alkalmazása általában enyhe bőrgyulladások (pl. napégés), kisebb sérülések vagy lassan gyógyuló sebek (pl. lábszárfekély) esetén ajánlott. A készítmények jól tolerálhatók, külsőleg alkalmazva hosszú távon is biztonságosan használhatók.

A mostani fokozott higiénés helyzetben is nagy segítség a körömvirágból készült kenőcs, krém. A gyakori, alapos kézmosás és kézfertőtlenítés fokozottan szárítja bőrünket, tönkreteszi az azt bevonó védőréteget. Nagyon fontos a kipirosodott, kiszáradt kézbőr nyugtatása, táplálása, amelyre a körömvirág készítmények alkalmazása különösen előnyös lehet.

Körömvirág (Calendula officinalis)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek