Korai klimax? Ez lehet a háttérben!

Korai klimax? Ez lehet a háttérben!

A legtöbb nő rettegve gondol arra az időszakra, amikor megjelennek a menopauza első jelei. Leggyakrabban 50 év felett szembesülnek velük először, ám vannak, akiknél jóval korábban beköszönt a klimax, hőhullámok, vérzészavarok és hangulatváltozások kíséretében. Bár ritkán gondolnak rá, ám kezeletlen, vagy rosszul kezelt cukorbetegség is állhat az állapot hátterében. A problémáról dr. Bibok György, a Budai Endokrinközpont diabetológus főorvosa beszélt.

Egyre több a cukorbetegek száma

A cukorbetegség évről évre egyre több áldozatot szed, így nem csoda, hogy nagy figyelem szegeződik rá. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség becslése szerint 2011-ben 366 millió diabéteszesről tudtunk- ez több mint az USA teljes lakossága-, és az előrejelzések szerint 2030-ra ez a szám 552 millióra fog növekedni, melynek 90 százalékát a 2-es típusú cukorbetegség fogja kitenni.

Korai menopauzához vezethet a 2-es típusú cukorbetegség

Bár a cukorbetegség szövődményeivel – szívinfarktus, stroke, vesekárosodás- a legtöbb ember tisztában van, ám a legfrissebb kutatások szerint a korai klimax esélyét is mintegy 3-szorosára megnöveli. Az eredményeket a Climacteric nevű szakfolyóiratban tették közre.

Korai klimax? Ez lehet a háttérben!

Dr. Álvaro Monterrosa-Castro, a kutatás vezetője elmondta, hogy a vizsgálatban 6079 negyven és ötvenkilenc év közötti nőt tanulmányoztak és megállapították, hogy azoknál a 45 év alatti nőknél, akiknek ismert volt a 2-es típusú diabétesz, háromszor nagyobb volt a korai klimax kialakulásának esélye. Náluk átlagosan 48,5 évesen jelentkeztek a változókor tünetei, míg másoknál csupán 50,1 évesen. Bár első olvasásra ez nem tűnik ijesztőnek, ám az adatok elemzéséből az is kiderült, hogy a cukorbetegek 29,5 százaléka 40 és 44 év között tapasztalja meg a menopauzát, ami már nagyon rossz arány.

„Hogy pontosan milyen mechanizmusok vezetnek idáig, az egyelőre nem tisztázott, de feltehetően a nem jól beállított cukorbetegség, a rossz anyagcserehelyzet, a magasabb vércukorértékek, illetve az olyan autoimmun betegségek, mint pl. az 1-es típusú diabétesz játszanak szerepet a kialakulásában.”- mondja dr. Bibok György, a Budai Endokrinközpont diabetológus főorvosa.

Mindemellett azt is érdemes megemlíteni, hogy nem csak a diabétesz okozhat korai menopauzát, hanem egyes tanulmányok szerint ennek fordítottja is igaz, vagyis az állapot kockázati tényezőt jelent a későbbi cukorbetegség kialakulására - ezért érdemes ekkor nagy figyelmet fordítani rá.

De egy dolog biztos: a normálisnak tartott vércukorértékektől történő eltérés kedvezőtlen hatással van mind a menopauza, mind pedig a 2-es típusú diabetes kialakulására, így ezt mindenképp kezelni kell!

Fontos a megfelelő kezelés

Ahhoz, hogy ne kelljen 40 éves kora tájékán a klimax kellemetlen tüneteitől szenvednie, fontos, hogy mielőbb keressen fel szakembert, mivel ha bebizonyosodik a diabétesz ténye, akkor a kezelés mielőbbi megkezdése kulcsfontosságú az állapot javulásához.
További tünetek, melyek cukorbetegség gyanújára adnak okot:

  • fáradékonyság
  • nagyfokú szomjúság érzet
  • gyakori vizelési inger
  • bőr gombásodása
  • nehezen gyógyuló sebek

Forrás: Budai Endokrinközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek