Könnyű csokitorta - Egészségséfünk receptje
Családomban az a szokás, ha valakinek születésnapja, névnapja van, saját készítésű tortával lepjük meg. Sok kedvenc van, ezek közül én most ezt a csokitortát emelném ki, mert valóban nagyon könnyű, lisztet alig tartalmaz, és ezzel a főzött csokikrémmel utolérhetetlen.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- 10 egész tojás
- 10 evőkanál barnacukor
- 3 evőkanál keserű kakaópor (nem édesített instant)
- ½ sütőpor
- 3 evőkanál liszt
Először felverem a 10 tojás fehérjét kemény habbá. Utána egy másik edényben a tojás sárgáját a cukorral addig keverem, míg el nem olvad a cukor, majd hozzáadom a kakaót, sütőporral összekevert lisztet. Ebbe keverem bele óvatosan a felvert habot. Ezt már ne géppel tegyük, hanem egy nagyobb fakanállal, ügyeljünk rá, hogy a hab ne törjön össze. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm, 180 fokra előmelegített sütőben 35 percet sütöm. 20 percig nem lehet kinyitni a sütőt, különben összeesik a torta. Tűpróbával lehet megnézni, hogy jó-e. Ha még szükséges, süssük tovább. Ha már elkezd nagyon barnulni a teteje, takarjuk le egy szalvétával, hogy meg ne égjen. Ha megsült, kivesszük, és a formában hagyjuk kihűlni. Ne ijedjünk meg, ha először nagyon magas, majd összeesik.
Tipp! A gyümölcstortánál megadtam egy főzőkrém receptjét. Ahhoz hozzá lehet adni 3-4 evőkanál kakaóport, még mielőtt belekevernénk a vajat. Ez egy nagyon könnyű és finom csokikrém lesz. Ízlés szerint akár csak sárgabarack lekvárral is megtölthetjük, ilyenkor szórjuk meg a tetejét porcukorral.
Jó tudni! Nagyon kevés lisztet tartalmaz, viszont az átlagosnál több cukrot. Ezért, aki diétázik, vagy cukros, a barnacukrot részben helyettesítheti nyírfacukorral. Viszont ebben az esetben is csak módjával fogyasszon belőle.
|
Liszt |
Tojás |
Kakaó |
Barnacukor |
Energia |
370 kcal |
143 kcal |
201 kcal |
377 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
12,6 g |
22,5 g |
0 g |
Zsír |
1,3 g |
9,5 g |
10,5 g |
0 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
1,8 g |
9,9 g |