Kombinált influenza-COVID lakossági gyorsteszt

Kombinált influenza-COVID lakossági gyorsteszt

Európában elsőként Magyarországon jelenik meg egy angol kombinált patikai teszt márkacsalád. A RapiChek márka egyik gyorstesztje már képes kimutatni, hogy milyen vírussal fertőződtünk meg, influenzával, SARS-CoV-2-vel vagy RSV-vel (Respiratory Syncytial Virus), sőt, az is kiderül, ha esetleg egyszerre többel is.

Az Egyesült Államokban már régóta a háziorvosi protokoll része egy professzionális influenza gyorsteszt elvégzése, de még ott sem léteznek olyan egyszerűen használható, önmintavételes, otthon is használható gyorsdiagnosztikai eszközök a különböző vírusok differenciált elkülönítésére, mint amilyen mostantól elérhető a hazai patikák kínálatában.
„A WHO szerint az influenza évente 1 milliárd embert érint, a COVID eddig évente átlagosan 240 millió főt fertőzött meg az elmúlt két és fél év során, és várhatóan az újabb vírus variánsok megjelenésével a jövőben is 100 milliós nagyságrendű marad az éves fertőzések száma. A The Lancet szakfolyóirat szerint csak csak az 5 éves kor alatti tartományban 33 millióan fertőződnek meg RSV-vel világszerte, amely esetekből 100.000 körüli a gyermekhalál”, foglalja össze Karvalics Attila, az A-Lab Pharma ügyvezetője az eszközök globális detekciós jelentőségét.

Kombinált influenza-COVID lakossági gyorsteszt

A fertőzések közötti arányok évről-évre változhatnak itthon is a KSH által közölt NNK adatok szerint. Az influenzával fertőzöttek száma az utóbbi 10 évben 114.000 és 504.000 fertőzött között alakult, a COVID-fertőzötteké az elmúlt két évben 325.000 és 935.000 között. De a tavalyi járványszezonban az NKK bizonyos időszakokban már másfélszer annyi RSV fertőzést azonosított hazánkban, mint SARS-CoV-2 vírusfertőzést. A 2021-es év negyvenedik és az idei év tizenhetedik hete közötti adatok szerint továbbra is az influenza A/B vezette az NNK Nemzeti Influenza Referencia laboratóriuma által is rögzített megbetegedéseket az ÁNTSZ honlapja szerint, de az RSV is az élbolyban foglalt helyet, megelőzvén az adenovírusos megbetegedéseket is. A Semmelweis Egyetem Klinikai Központ gyermekgyógyász elnöke szerint is tavaly tömeges megbetegedést okozott az RSV, amely elsősorban a kisgyermekek számára jelent veszélyt, de nemzetközi szaklapok felhívják már a figyelmet az idősebbek kiemelt veszélyeztettségére is.

„Mivel a három fertőzés tünetei között igen jelentős az átfedés, ezért komoly veszélyeket előzhetünk meg azzal, ha kombinált tesztekkel mielőbbi és pontos vírus azonosításra vagyunk képesek, mert így a kezelés is gyorsan és a megfelelő eszközökkel történhet, és a súlyos szövődmények kialakulása könnyebben megelőzhető”, véli Dr. Várnai Péter, az A-Lab Pharma orvos-szakértője.

Az újonnan megjelent teszt eszközök nem csak azt mutatják ki, hogy COVID-dal vagy influenzával vagyunk fertőzöttek, mint egyes első generációs eszközök, hanem külön-külön leolvasható a tesztkazettáról 15 percen belül, hogy melyik vírus van jelen a szervezetünkben. Főleg gyerekeknél fordul elő, hogy egyszerre akár több vírus is fertőzést okoz. Náluk különösen fontos a vírus pontos azonosítása, mert a közösségekből hazatérő gyerekek könnyen átadhatják a fertőzést kisebb testvéreiknek, akik számára 2 éves kor alatt jelentős halálozási kockázatot rejt az RSV-fertőzés. Nemzetközi szaklapok felhívják a figyelmet, hogy a veszély már az idősebb korosztályokat is érinti.  A CDC szerint csak az Egyesült Államokban évente 177.000 idősebb személy kerül kórházba RSV vírussal, és 14.000-en elhaláloznak közülük, ami 8%-os arány.

Az A-Lab Pharma nemrég elsőként jelent meg majomhimlő kimutatására alkalmas antigén-tesztekkel is Magyarországon. Szakértői jelentős innovációnak tartják az új, kombinált tesztek megjelenését is, mivel az Influenza és az RSV is feltehetően hosszabb távon is velünk maradnak egy esetlegesen gyengülő COVID-19 mellett is. Azaz ezek az eszközök már nem csak a szezonális védekezést támogatják, hanem évről évre fontos, esetenként életmentő segítséget jelenthetnek a veszélyeztetett csoportok és a teljes lakosság számára.

A kombinált tesztek már elérhetőek az összes hazai patikában.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek