Költséghatékony az ivóvíz fluorizálása

Költséghatékony az ivóvíz fluorizálása

A fluor a fogak számára fontos építőelem, amiből a lakosság általában keveset visz be a szükséges mennyiségnél, ezért az államok különböző módszerekkel próbálják a megfelelő fluorid - bevitelt biztosítani. Ausztráliában például az ivóvízbe teszik a fluort, és egy kutatás azt támasztotta alá, hogy ez a módszer gazdaságos.

Az ivóvíz fluorozásának tudományos megítélése világszerte korántsem egyértelmű, sokan úgy vélik, hogy inkább káros, mint hasznos. Noha a fogszuvasodás elleni védő hatását mindenki elismeri, sokan felvetik, hogy a túl sok bevitt fluor fokozza a csontok törékenységét felnőttekben, kisgyermekkorban nagyon nagy mennyiségben fogyasztva pedig fluorózishoz (fehér felrakódások a fogak felszínén) vezethet. Hazánkban nem fluorozzák a vizet (egy régebben végzett próbálkozástól eltekintve), de például Ausztráliában igen.

A Melbourne-i Egyetem kutatói arra vállalkoztak, hogy megbecsülik, gazdaságos-e ez a módszer. Az elemzés során figyelembe vették a fluorozás, az országban egyébként egyre csökkenő mértékű fogszuvasodás és a káros hatások kezelésének költségeit.

Következtetéseik szerint az állam a hetvenes években még mintegy 56 ausztrál dollárt spórolt meg állampolgáronként, mostanság ez már csak 18 dollár, tehát a módszer még mindig gazdaságos. A tanulmány azonban kiemelte, hogy az idősödő korosztályra ez a megállapítás már nem igaz, mert ott a fogak elvesztése nem elsősorban a fogszuvasodás miatt, hanem a fogíny krónikus gyulladása miatt következik be.

Tekintettel arra, hogy a csapból folyó ivóvizet nem lehet csak a fiatalok számára fluorozni, a kutatók azt ajánlják a döntéshozók figyelmébe, hogy vezessenek be új fogvédő módszereket (pl. rendszeres szűrés) az idősebb korcsoportokban a gazdaságosság javítására.

Forrás: medipress.hu

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek