Kökényes süti - Egészségséfünk receptje

Kökényes süti - Egészségséfünk receptje

Ősszel rengeteg vadgyümölcs takarítható be. Ilyen többek között a kökény is. Ezeket azért érdemes leszedni és felhasználni, mert amellett, hogy nagyon sok vitamin van bennük, a már megszokott ízeket is változatossá tudjuk tenni. A bögrés süti sokak által ismert receptjét egy kis kökénnyel különlegessé tehetjük.

Elkészítési idő: kb.: 60 perc

Hozzávalók:

  • 1 bögre darált dió
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre barna cukor
  • 1 bögre tej
  • 1 sütőpor
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál margarin
  • 2 bögre magozott kökény

Kökényes süti - Egészségséfünk receptje

Az alaptésztához az összes hozzávalót (kökényen kívül) egy tálban összekeverjük. Én először a száraz anyagokat szoktam, utána adom hozzá a tejet, tojást, margarint. Ha kész a tészta, akkor két módja van a kökény hozzáadásának. Vagy óvatosan belekeverem a tésztába (én így szoktam) és így öntöm a kivajazott, kilisztezett tepsibe, vagy először beleöntöm a tésztát, és a tetejét megszórom a kökénnyel. Ahogy jön föl a tészta, úgy süllyed bele a kökény.

Tipp! A kökény ízéhez nagyon illik a citrom, ha szeretjük, a tésztához hozzáadhatunk még egy kis reszelt citromhéjat.
Jó tudni! Általában a vadgyümölcsök magja mérgező, ezért azt jó egészben eltávolítani. Ha mégis benne marad, akkor ne rágjuk szét.

Tápérték: (100 g)

 

Dió

Liszt

Cukor

Tej

Margarin

Tojás

Energia

654 kcal

370 kcal

390 kcal

44 kcal

360 kcal

143 kcal

Fehérje

15,2 g

12,3 g

0 g

3 g

0 g

12,6 g

Zsír

65,2 g

1,3 g

0 g

2,8 g

40 g

9,5 g

Szénhidrát

13,7 g

76,3 g

99,9 g

4,7 g

0 g

1,8 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek