Kökényes süti - Egészségséfünk receptje
Ősszel rengeteg vadgyümölcs takarítható be. Ilyen többek között a kökény is. Ezeket azért érdemes leszedni és felhasználni, mert amellett, hogy nagyon sok vitamin van bennük, a már megszokott ízeket is változatossá tudjuk tenni. A bögrés süti sokak által ismert receptjét egy kis kökénnyel különlegessé tehetjük.
Elkészítési idő: kb.: 60 perc
Hozzávalók:
- 1 bögre darált dió
- 1 bögre liszt
- 1 bögre barna cukor
- 1 bögre tej
- 1 sütőpor
- 3 tojás
- 3 evőkanál margarin
- 2 bögre magozott kökény
Az alaptésztához az összes hozzávalót (kökényen kívül) egy tálban összekeverjük. Én először a száraz anyagokat szoktam, utána adom hozzá a tejet, tojást, margarint. Ha kész a tészta, akkor két módja van a kökény hozzáadásának. Vagy óvatosan belekeverem a tésztába (én így szoktam) és így öntöm a kivajazott, kilisztezett tepsibe, vagy először beleöntöm a tésztát, és a tetejét megszórom a kökénnyel. Ahogy jön föl a tészta, úgy süllyed bele a kökény.
Tipp! A kökény ízéhez nagyon illik a citrom, ha szeretjük, a tésztához hozzáadhatunk még egy kis reszelt citromhéjat.
Jó tudni! Általában a vadgyümölcsök magja mérgező, ezért azt jó egészben eltávolítani. Ha mégis benne marad, akkor ne rágjuk szét.
Tápérték: (100 g)
|
Dió |
Liszt |
Cukor |
Tej |
Margarin |
Tojás |
Energia |
654 kcal |
370 kcal |
390 kcal |
44 kcal |
360 kcal |
143 kcal |
Fehérje |
15,2 g |
12,3 g |
0 g |
3 g |
0 g |
12,6 g |
Zsír |
65,2 g |
1,3 g |
0 g |
2,8 g |
40 g |
9,5 g |
Szénhidrát |
13,7 g |
76,3 g |
99,9 g |
4,7 g |
1,8 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

