Köhögünk, tüsszögünk

Köhögünk, tüsszögünk

A hideg, szürke téli napokon összehúzzuk magunkon a kabátot, s alig várjuk, hogy végre hazaérjünk a jó meleg lakásba. Különösen, ha úgy érezzük, lappang bennünk valami: fáj egy kicsit a fejünk, köhögünk, tüsszögünk, kapar a torkunk, s mintha hőemelkedésünk is lenne. Megfáztunk vagy influenzásak lettünk?

Az imént felsorolt, kezdeti tünetek ugyanis mindkét betegségre utalhatnak. A két betegség azonban nem azonos, nézzük meg, mi a különbség a kettő között.

Nátha

A betegség - orvosi nevén rhinitis acula - az orrnyálkahártya heveny gyulladása. Legjellegzetesebb tünete a vizes, híg orrfolyás. Ezenkívül számos egyéb, nem jellegzetes panasz is felléphet a betegnél. A tünetek azért igen változatosak, mert több mint kétszázféle vírus képes megfázást okozni. Ezek közül a leggyakoribbnak a rhinovírus tekinthető. Akkor fertőződhetünk meg könnyen, ha szervezetünk ellenállóképessége legyengül. A tünetek 1-2 napos lappangási idő után jelentkeznek.

Köhögünk, tüsszögünk

A megfázás az egyik legkönnyebben "beszerezhető" betegség. Elég, ha nem megfelelő öltözékben megyünk ki a hidegbe, majd megint vissza a fűtött helyiségbe. A megfázás gyakran a hőháztartásunkat zavaró külső körülmények - hirtelen lehűlés, áthevülés - miatt következik be.

Megfázás esetén először száraz, kaparó érzés keletkezik a torokban, majd megindul az egyre fokozódó orrfolyás, és a fejfájás sem ritka. Később a híg orrváladék besűrűsödik. A megfázás jellemző tünetei lehetnek még a tüsszögés, köhögés, hőemelkedés, levertség. A betegség általában néhány nap alatt elmúlik, ám ha a tünetek súlyosbodnak, akkor már valamilyen bakteriális fertőzéses szövődmény kialakulására kell gondolni. A megfázást nem, de ezeket a szövődményeket már antibiotikummal kell kezelni. Ebben az esetben feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Influenza

Az influenza abban különbözik a megfázástól, hogy mindössze néhány, jól meghatározott vírus okozza a fertőzést. Az Orthomyx-vírusok családjába tartozó influenzavírus okozza a megbetegedést, melynek tünetei jóval súlyosabbak, mint a meghűlésé. Az influenza lázzal, izomfájdalommal és a megfázásnál már leírt tünetekkel jelentkezik. Néha hányinger, hányás, hasmenés is kísérheti, de a gyomor-bélrendszeri tünetek nem jellemzőek az influenzára. A betegség cseppfertőzéssel terjed. A betegek többsége egy-két hét alatt teljesen felépül

Hogyan kezelhetők?

Mindkét betegséget a szervezet immunrendszerének kell leküzdeni, hiszen sem a megfázásnak, sem az influenzának nincs specifikus kezelési módja. A kellemetlen panaszokat azonban hatékonyan lehet enyhíteni, így csökkenthetjük a szövődmények kialakulásának veszélyét is.

Otthoni kezelésre nagyon jók a recept nélkül kapható meghűlés elleni szerek, melyek gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatóanyagot tartalmaznak, csökkentik a köhögést, enyhítik a torokfájást. Fontos, hogy néhány napig maradjunk ágyban, igyunk sok folyadékot (tea, szénsavmentes ásványvíz), fogyasszunk C-vitaminban gazdag (például savanyított káposzta) ételeket.

Soha ne szedjünk be orvosi utasítás nélkül antibiotikumot!

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek