Kócos fogsor? Fogszabályzás felnőtteknek

Kócos fogsor? Fogszabályzás felnőtteknek

Már régóta zavar szabálytalan fogsorod, de eddig nem mertél tenni ellene? Soha nem késő, felnőttként is rakathatsz fel fogszabályzót, és léteznek decens darabok is. Lássuk az alapokat!

Tinédzserkorban természetesnek tekintjük a fogszabályzókat, felnőttként mégis ódzkodunk tőlük, és nehezen tudnánk elképzelni, hogy egy fémszerkezettel a szánkban menjünk be az irodába. Pedig léteznek decensebb fogszabályzók is, nem kell feltétlenül fémet vagy színes műanyagot választanunk, ma már alig látható fogszínű szabályzók is kaphatók, amelyekben a huzal átlátszó. Ha a fogak elhelyezkedése engedi, akár a fogak belső felületére, a belső fogívre is lehet erősíteni, akkor pedig egyáltalán nem is látszik.

 

Kócos fogsor? Fogszabályzás felnőtteknek

 

A fogszabályozó készülékek tappancsokból (bracket), gyűrűkből és ívekből állnak, ezeket a fogyszabályzásért felelős szakember rögzíti. A tappancsok készülhetnek fémből, porcelánból, műanyagból vagy ezek kombinációjából. Ezekbe „fűzik” be a drótokat, amelyek a megfelelő ívbe kényszerítik a fogakat. A legtöbb fogszabályozási klinikán az alábbi lehetőségek közül választhatsz:

 

Fémtappancsok: A hagyományos tappancsok fémből készülnek, de jóval kisebbek, mint 20 évvel ezelőtt voltak. Ragasztással rögzítik.

 

Porcelántappancsok: A kerámiából készült tappancsokat a fogakra ragasztják, mivel színük áttetsző, alig látszik a fogakon. Anyaguknak köszönhetően nem színeződnek el, akkor sem, ha hosszabb ideig viseled.

 

Önligírozó fogszabályzó: Modern fogyszabályozási rendszer, amely speciális kialakítása miatt kényelmesebb, és gyorsabban elérik a kívánt eredményt. A tappancsoknak különleges zárja van, ami miatt a drótív kevésbé súrlódik. Fém és porcelán is létezik belőle.

 

Belső fogszabályzó: A belső fogívre felhelyezhető a kisebb eltéréseket tudják korrigálni, általában csak az első hat fogra rögzítik. Általában fémből készülnek, de a belül úgysem látszanak.

 

Láthatatlan fogyszabályzás: A fogazatról vett nyomat alapján készítenek egy átlátszó sínt, ami korrigálja a fogak helyzetét. Egy hónap múlva újabb sínt kap a páciens. A módszer gyakorlatilag láthatatlan.

 

A kezelés időtartama függ az életkortól, a választott fogszabályzótól és az eltérés mértékétől. A kívánt eredmény elérése után szinte minden esetben retenciós készüléket kell hordani (legalább éjszaka), hogy a fogak ne térjenek vissza eredeti állapotukba.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek