Kockázatos testékszerek

Kockázatos testékszerek

Míg néhány évtizede a fülbevalók divatját éltük, addig ma már nincs olyan testrészünk, amit ne díszíthetnénk valamilyen testékszerrel. A legközkedveltebbek az orr, száj, nyelv és köldökpiercingek, melyek bármennyire is tetszetősek, komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.

A leggyakoribb probléma a testékszert viselőknél az allergia, melyet az ékszerekben lévő nikkel idéz elő.

Az irritáció elkerülése érdekében érdemes minél jobb minőségű anyagból (acél, arany, platina, niobium, titán) készült ékszert viselni. Az első piercing felhelyezésénél azonban ne az esztétikum legyen az elsődleges szempont. Ügyeljünk arra, hogy elsőként kizárólag orvosi fémből készült (implantátumok anyagával azonos) ékszert vásároljunk, melyet később a teljes gyógyulás után akár le is cserélhetünk.

A piercing felhelyezésénél egy hüvelyt tartalmazó tűvel szúrják át a szövetet, mely az ékszer formájához hasonló. A tűvel lyukat ütnek, majd kihúzzák, de a hüvely a szövetben marad, fenntartva a helyet az ideiglenes ékszernek. Az ideiglenes ékszernek hosszabbnak kell lennie a véglegesnél, mert helyet kell hagyni a beavatkozás következtében kialakuló duzzanatnak. Ha a duzzanat következtében az ideiglenes eszköz beágyazódik, sebészi úton kell eltávolítani.

A szakember utasításait tartsuk be! A piercinget sebgyógyulásig körülbelül 2-6 hétig védeni kell a fertőzésektől. Le kell ragasztani, hogy ne mozduljon el, és a sebet ne érje por, kosz, izzadság, víz, melyek gyulladást idézhetnek elő. Amennyiben a piercing körüli terület begyulladt, ajánlott eltávolítani az ékszert, és fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő készítményekkel kezelni.

A nemi szervek környékén elhelyezett ékszerek is komoly egészségügyi kockázatot rejtenek.

A női mellbimbóba fúrt piercing megsértheti a tejvezetéket, fertőzéseket okozhat. A testékszereket a szoptatás alatt el kell távolítani, később, az elválasztás után azonban újra felhelyezhetők. A nemi szerveken, így a csiklón vagy a péniszen viselt ékszer csökkenheti az erotikus érzést, vizelési nehézségeket okozhat. A szervezet hajlamos az idegen testet kilökni, a kilökődés során a túl vékony fém fokozatosan átvághatja a szöveteket, és fájdalmas gyulladást okozva vándorolhat. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni!

Az ajkakba és a nyelvbe szúrt ékszerek a legveszélyesebbek, mert idegsérülést okozhatnak.

Az ajkakon, az orrcimpán és a nyelven átszúrt piercing nem túl higiénikus viselet, mivel nagyfokú fertőzésforrást rejt magában, tisztítása nehézkes, orvosi vizsgálatoknál, röntgennél pedig kötelező eltávolítani vagy leragasztani. Érdemes azonban minél hamarabb visszahelyezni, mivel a lyuk könnyen beforrhat.

A nyelvpiercing behelyezése kellemetlen tünetekkel járhat. Enyhébb esetekben fájdalom, duzzanat jelentkezik. A szájüregben előforduló nagyszámú baktérium miatt pedig gyakoriak a fertőzések, de a túlzott nyáltermelés, és a vérbőség miatt vörössé váló nyelv is gyakori tünet.

Testékszer felhelyezésénél előforduló súlyosabb problémák:

 • fertőzések (hepatitis, HIV, herpes simplex vírus, tetanus),

 • elhúzódó vérzés (érsérülés következtében),

 • légúti elzáródás (ha az ékszer a légútba kerül),

 • a nyelvmozgás korlátozottá válása,

 • a nyelv érzéketlenné válása,

 • a szájüreg szöveteinek folyamatos irritációja,

 • a fogíny sérülése,

 • rágási, nyelési nehézség,

 • a fogak vagy a tömések kopása, esetleg törése.

Néhány jó tanács a frissen felhelyezett nyelvpiercinget viselőknek:

 • néhány napig kerülni kell a túl sok beszédet

 • fertőtlenítő szájöblítő használata javasolt

 • tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól, a dohányzástól

Kapcsolódó írások