Kiút a meddőségből

Kiút a meddőségből

Két, nemrégiben közzétett tanulmány szerint a nők súlya befolyásolja termékenységüket is. Az első felmérésben a kutatók a Society for Assisted Reproductive Technology (SART) adatait elemezték, ennek során összesen 158385 menstruációs ciklus adatait vetették össze a nők testsúlyával és magasságával.

A rendszertelen menstruációk annál gyakoribbak voltak, minnél nagyobb volt a nők testtömeg indexe (BMI). Annak az esélye, hogy valaki ne essen teherbe, vagy, hogy terhességét ne tudja terminusig viselni, pedig annál nagyobb, minnél nagyobb túlsúllyal bírtak a hölgyek.

A második viszgálatban a Harvard Egyetem és a Brigham és a Boston-i Women's Hospital (Boston) kutatói a petesejtek és az embriók minőségét vizsgálták a BMI függvényében. Alacsony és magas BMI-k esetén sokkal nagyobb volt annak a valószínűsége, hogy az asszisztált reprodukciós ciklusokban megtermékenyítésre alkalmatlan petesejtek jöttek létre. Ennek révén kevesebb beültetésre alkalmas embrió keletkezett, kisebb volt az élveszülési arány is.

Az eredményekről Denverben számoltak be az American Society for Reproductive Medicine hétfőn megrendezett éves összejövetelén. " Úgy tűnik a megfelelő testsúly számos betegségtől megvéd minket, még az utódnemzésre is jótékonyan hat" nyilatkozta Dr. James Goldfarb a SART elnöke. "Remélhetőleg az új eredmények elősegítik, hogy a túlsúlyos és meddő pároknak is gyermekük születhessen" - tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek