Kicsi, zöld és nagyon egészséges

Kicsi, zöld és nagyon egészséges

A magyarok többsége kedveli a borsót. Jól is tesszük, ha rendszeresen kerül a tányérunkba, merthogy az egyik legváltozatosabban elkészíthető hüvelyesről van szó. Azonban ennek a kicsi, zöld, gömb alakú zöldségnek nemcsak ennyi előnye van, hiszen rengeteg tápanyagot tartalmaz, amelyeknek kiemelt szerepük van az egészségünk helyreállításában, megőrzésében vagy annak fenntartásában.

A zöldborsó tehát nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz. Ilyenek például a fitonutriensek, az A-vitamin, a C-vitamin, a K-vitamin, a B1-vitamin, a folát, a mangán, a niacin, a kalcium, a magnézium, a vas és a rostok. A borsóval kapcsolatban érdemes azt is tudni, hogy csak kevés kalóriát tartalmaz.

Nem is gondolnánk, de a zöldborsó még az immunrendszer védelmében is nagy szerepet játszik, hiszen gazdag forrása a C-vitaminnak. Ez az antioxidáns vitamin nagyon fontos szerepet tölt be az immunvédelemben és az immunrendszer megerősítésében.

Kicsi, zöld és nagyon egészséges

Ezen kívül egy másik antioxidáns vitamint, A-vitamint is tartalmaz, amely szintén kulcsszerepet tölt be az immunitás fokozásában, azaz a kórokozókkal szembeni védelemben, a betegségek és a fertőzések megelőzésében.

A fehérvérsejteknek nagy szerepe van a kórokozók elleni küzdelemben. Vannak olyan tápanyagok, pontosabban ásványi anyagok és vitaminok, amelyek fokozzák ezeknek a fehérvérsejteknek a termelődését. Ilyen például a vas és a folsav, amely tápanyagokban a zöldborsó is bővelkedik.

A véralvadás nagyon lényeges funkció, hiszen ezzel csökken a vérzékenység kockázata. Ezt a folyamatot segíti a K-vitamin is, amely a zöldborsóban is megtalálható. A K-vitamin a csontanyagcserében is nagy szerepet vállal, illetve a kognitív funkciókat is segít fenntartani. Már csak ezen hatások miatt is megéri a zöldborsót rendszeresen fogyasztani.

A zöldborsó gazdag forrása a rostoknak, illetve vasban is bővelkedik. A vas az oxigén szállítását segítő vörösvértestek termelésében vesz aktívan részt.

Mivel a zöldborsónak magas a rosttartalma, de alacsony a glikémiás indexe, ily módon aktívan hozzájárul a vércukorszint szabályozásához is.

Forrás: gyogyszernelkul

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek