Kezdődik a parlagfű szezon

Kezdődik a parlagfű szezon

A mérések szerint a parlagfű pollenszemei július második hetétől országszerte jelen vannak a levegőben - erről tanúskodnak az Aerobiológiai Hálózat adatai. Ezekben a hetekben az esőzések következtében pollenkoncentrációja még sehol sem érte el a tüneteket is kiváltó közepes szintet - azonban a felmelegedés hatására és a tartós eső elmúltával pollenszórása felerősödik és augusztus elején várhatóan elindul a parlagfű szezon.

A parlagfű pollenterhelést jelentősen befolyásolja az időjárás. Május végén, a növény fejlődéséhez szükséges a csapadék. Később azonban, a virágzási időszakban, a sok eső kimossa a levegőből a pollenszemeket - időszakosan enyhítve ugyan a pollenterhelést, azonban az eső elmúltával a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció ismét emelkedik. A tartós hőség és szárazság az, ami július-augusztusban a parlagfű elszáradását eredményezve csökkentheti a terhelést.

A 2010-es év rendkívül csapadékos volt - tavasztól bőséges mennyiségű eső esett, ami kedvezett a parlagfű növekedésének. Augusztusban pedig, amikor kisebb-nagyobb időszakokra elállt az eső, a pollenszórás hirtelen erősen megindult, nagyon magas napi értékeket, és így erős terhelést eredményezett. Ekkor mérték az eddigi (1992-től) legmagasabb napi parlagfű pollenkoncentrációt: Nyíregyházán 2010. augusztus 27-én 1684 darab pollenszemet légköbméterenként. Augusztus végén azonban hirtelen és tartósan visszaesett a hőmérséklet, ismét esős idő következett, ami már szeptember közepén erősen csökkentette a terhelést, ezzel jelentősen rövidítve a szezon hosszát, amely 2010-ben gyakorlatilag október közepén befejeződött, ellentétben a korábbi évek november eleji szezonzárásával.

Idén jelentősen kevesebb a csapadék - július közepén a hőség és szárazság szinte kiszárította a növényzetet. Az előző hetek esőzésének hatására azonban minden újra feléledt - mostanra a parlagfű is készen áll a pollenszórásra. Ha a nyár további része és a szeptember száraz és meleg lesz, hosszabb parlagfű szezonra számíthatunk, talán kevésbé kiugróan magas napi koncentráció értékekkel.

A parlagfű szezonban az allergiás betegek nagy száma miatt nagyon fontos a lakosság folyamatos tájékoztatása az aktuális parlagfű helyzetről. Ennek érdekében nemcsak naponta frissítjük honlapunkat (oki.antsz.hu) a Budapesten mért aktuális pollen adatokkal, hanem elindítottunk egy Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is, ahol minden héten szerdán teljes országos parlagfű jelentést teszünk közzé. A jelentésnek fontos része egy térkép, mely a parlagfű pollen területi eloszlását hitelesen ábrázolja az Aerobiológiai Hálózat állomásain mért heti átlagkoncentrációk alapján. A heti átlagkoncentráció értékeket kategóriákba sorolva készül a színes térkép - az egyes kategóriákhoz pedig a jelmagyarázatban megadottak szerinti egészségügyi hatások társíthatók.

Másik újításként a hivatalos oldal mellett a nyilvános oldalak adta lehetőséget is kiaknázva igyekszünk szélesebb vagy más csoporthoz is eljuttatni jelentéseinket - ezért a facebook-on is közzé tesszük mind a friss napi jelentést, mind pedig az aktuális parlagfű jelentést.

Forrás: Országos Környezetegészségügyi Intézet

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály