Készüljünk a tavaszi tisztulásra!

Készüljünk a tavaszi tisztulásra!

Egyre gyakrabban érezzük, hogy a téli időszak után jólesne megtisztulni, új erőre kapni. A vitamintartalékaink ilyenkor lemerülnek, fáradékonyabbak leszünk a tavasz érkeztével. Azonban nem kell ennek feltétlenül így lennie.

Hogyan készítsük fel a testünket?

Ha tudatosítottuk magunkban, hogy itt az ideje a tisztulásnak, és erre lelkileg is kellőképp felkészültünk, akkor a legjobb, ha előbb a szervezet feltöltésével kezdünk neki. Mi történik ugyanis egy tavaszi “nagytakarítás”, a méregtelenítés során? Szeretnénk kisöpörni a téli nehezebb, zsírdúsabb étrend és a mozgásszegény életmód maradványait, legyenek azok akár plusz kilók, akár felgyülemlett salakanyagok, nehézfémek, gombák, paraziták.

Mivel általában a tél vége felé az étrendbe egyre kevesebb vitaminforrást tudunk beiktatni, így a készleteink kimerülőben vannak, ez okozza a jellegzetes tavaszi fáradtságot. A méregtelenítés során viszont a méreganyagokkal együtt a tápanyagok nagy része is gyorsabban távozik, tehát nem árt, ha a kúra előtt feltöltjük a szervezetünket.

Fogyasszunk minél több friss ételt!

Vessük be nagy mennyiségben a friss csírákat. Ha van a háztartásban zöldségprés, akkor fogyasszuk minden nap a cékla, répa, zeller, fehérrépa kipréselt levét. Hígíthatjuk vízzel is, úgy kevésbé érezzük intenzívnek az ízhatást.

A finomított élelmiszereket teljesen hagyjuk el, csakúgy, mint a cukrok fogyasztását. A húsfogyasztást fokozatosan mérsékeljük, később a kúra alatt pedig egyáltalán ne együnk húst. Ezzel nagymértékben tehermentesítjük a szervezetet, és felkészítjük a tisztulásra. Ha szükséges, szerezzünk be megbízható minőségű táplálék-kiegészítőket.

Készüljünk a tavaszi tisztulásra!

Az algák hatalmas tápanyagmennyiséget rejtenek magukban, feltöltenek, optimalizálják a szervek működését. Használjuk energetizálásra a gojit, illetve annak préselt levét, iktassuk be a huminsavakat tartalmazó készítményeket – ezek az ásványianyag-utánpótlást biztosítják. Ne feledkezzünk meg az egészséges bélflóráról sem, különösen akkor, ha többször voltunk betegek a téli időszakban, esetleg antibiotikumot is szedtünk. Ilyenkor elengedhetetlen a bélflóra regenerálása.

Fogyasszuk a még elérhető zöldségeket nyersen vagy párolva, reszeljünk káposztát, karalábét, retket, szeleteljünk lila hagymát, és készítsük el ízletes salátaként. A fermentált ételek, mint a savanyú káposzta vagy az egyéb fermentált zöldségfélék (nem a savanyúságok!) segítik a bélflóra regenerálódását. A tejtermékek mennyiségét csökkentsük, inkább házi joghurt vagy kefír formájában iktassuk az étrendbe.

Pangó emésztőrendszer, rossz méregtelenítés

A magvakról se feledkezzünk meg. A mandula, dió, mogyoró, lenmag, szezámmag stb. kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrás, és nagy mennyiségben tartalmaz a szervezet számára hasznos zsírsavakat. Készítsünk magtejeket is, ezzel pótolhatjuk a tej iránti vágyunkat. Reggelire kitűnő megoldás a magtejjel készített zabkása vagy vegyes müzli.

Az amarant, a quinoa, a chiamag, a csíráztatott gabonák őrleménye, a camu camu por, az ashwaganda- és macapor, a szőlőmagőrlemény mind beletehető a reggeli kásába. Dúsíthatjuk aszalvánnyal, almával, banánnal. Így már a nap indulásakor rengeteg energiához jutunk, de nem terheljük le az emésztőrendszert. Ellenkezőleg, a rengeteg rost pucolja a bélrendszer lerakódásait, beindítja a pangó vagy renyhe bélmozgást.

Ez nagyon fontos a tisztulás folyamata szempontjából. Pangó emésztőrendszer mellett nem megy végbe hatékonyan a méregtelenítés.

A sok folyadék fogyasztása a másik lényeges tényező, ezáltal érhetjük el, hogy a felszabaduló és a vérbe kiválasztódó méreganyagok ne okozzanak visszamérgeződést, hanem valóban távozzanak a szervezetből.

A tisztulási folyamatot sok mozgással és szaunázással is elősegíthetjük, ne gondoljuk, hogy ez luxus. Keressük meg a szabad órákat, és a tévéműsor megnézése helyett mozduljunk ki, hetente egyszer pedig használjuk ki a szauna intenzív, tisztulást segítő hatását.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek