Készítsük fel bőrünket a napsütésre!

Készítsük fel bőrünket a napsütésre!

Nagyon vágyunk már a napsütésre, emellett jólesik a meleg is, bátran „fürdünk” a fényben. De vajon jót teszünk ezzel a bőrünknek?

Ne csak kívülről védjük!

A téli hideg, a csípős szél, a fűtött, száraz levegőjű lakás miatt tavasz elejére megváltozik a bőr kondíciója. Ha még a folyadékfogyasztást és a krémezést is elhanyagoltuk télen, akkor mostanra nincs túl jó állapotban a bőrünk. Feszülhet, viszkethet, vastagabb, hámlóbb lehet.

Első lépésként fakó, sápadtés száraz bőrünk keringését kell serkentenünk. Ha eddig elhanyagoltuk, akkor most mindenképp itt az ideje a bőrradírozásnak, a tápláló arcpakolásoknak, a magas nedvességtartalmú krémek használatának. Ezek segítségével felfrissíthetjük az arcunkat, nyakunkat, dekoltázsunkat.

Néha még bőrgyulladás is felléphet. Ilyenkor érdemes kozmetikus segítségét kérni: egy tavaszi bőrtakarítás és hidratálás jobb alapot ad: a bőr feszesebb, kisimultabb, ragyogóbb lesz.

Készítsük fel bőrünket a napsütésre!

A tavaszi napsugár is okozhat leégést!

Végre világos van nap közben, a napsütésnek szinte képtelenség ellenállni, a friss levegőn töltött percek, órák vidámabbá tesznek minket, és alapvetően a bőrünk is szomjazik már a fényre, a langyos levegőre. Ám ne feledjük, hogy koratavasszal is csak rövid ideig szabad napvédelem nélkül élvezni a szabadtéri programokat. Ha már hosszabb sétára, kirándulásra, egész napos szabadtéri programra készülünk, akkor egy könnyed, közepes faktorszámú krémmel védenünk kell a bőrünket. Nem az a jó, ha a szobában maradunk, hiszen a szervezetünknek szüksége van a napsütésre, hogy elegendő D-vitamint állítson elő.

Figyelmeztető tünetek

A nap finom, kellemesen simogat, melegít, ellazulunk tőle, boldogsághormonokat termelünk – aztán vakarózni kezdünk, feszül vagy ég az arcunk, itt-ott apró pörsenések jelennek meg rajta, már nincs is olyan jó kedvünk… Igen, a napallergia rettenetesen meg tudja keseríteni az életünket!

Sajnos már az első tavaszi napokon is előjöhet az arra érzékenyeknél a napallergia. Gyanakodjunk erre a problémára akkor is, ha eddig nem volt gondunk a napozással, ha a bőrünk kipirosodik, viszket, megduzzad,ha csalánkiütéshez hasonló foltok tűnnek fel rajta, ha égető érzést, fájdalmat tapasztalunk. Ne kalciumot igyunk (lásd az allergiáról szóló cikkünket), hanem antihisztamint vegyünk be, antihisztamin-tartalmú, nyugtató krémmel kenjük a bőrünket, és ezentúl használjunk fényvédőt.

Hogyan védekezzünk?

Számos hidratáló arckrém eleve tartalmaz fényvédőt, ezekre rá is írják, hogy milyen erősségűek. Olvassunk utána, hogy ez elegendő védelmet nyújt-e a bőrtípusunknak az UV-okozta bőrkárosodás ellen. Fontos tudnunk, hogy az önbarnítók nem védenek, nem készítenek fel a napozásra, nem akadályozzák meg a szeplők, májfoltok megjelenését.

És kezdjük növelni a folyadékfogyasztást is, ha szükséges, kollagént, hialuronsavat is szedjünk, és mosolyogjunk sokat, mert az szépít!

A cikk a Patika Tükör életmódmagazin márciusi számában jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek