Készítsen házi tisztítószereket fillérekből!

Készítsen házi tisztítószereket fillérekből!

Tisztán és rendesen tartani az otthonunkat fokozott odafigyelést igényel. Ha ráadásul még kényesek vagyunk a tökéletességre is, egyetlen foltot sem tolerálva a lakásban, akkor főleg érdekelni fognak bennünket az alábbi, saját készítésű tisztítószerek!

Ragyogóan tiszta otthont szeretnénk, de nem költenénk drága takarítószerekre? A legegyszerűbb, mégis leghatékonyabb tisztítási módszerek között olyan tisztítószerek vannak, melyeket helyben, otthon, saját kezűleg készíthetünk el és garantáltan meghozzák a várt eredményt. Hogyan készíthetjük és alkalmazhatjuk őket a tökéletesen csillogó lakásért?

1. Ablaktáblák, üvegek: keverjünk össze kukoricalisztet vízzel!

Az ablaktáblákat, üvegeket, valamint a tükröt olyan tisztítószerrel kell kezelnünk, amely kellően gyengéd az üveghez, mégis megfelelő arra, hogy a makacs foltokat is eltávolítsa. A legjobb saját készítésű tisztítószer erre a célra a kukoricaliszt. Keverjünk össze egy evőkanál kukoricalisztet egy evőkanál vízzel (ami kézmeleg), majd mártsunk bele egy puha rongyot és tisztítsuk ezzel az üveg felületeket, anélkül, hogy karcolódástól kellene tartanunk.

Készítsen házi tisztítószereket fillérekből!

2. Citrom a vízkőre

Ahogyan azt bizonyára tudjuk is, a citrom kiváló tisztítószerként működik – sőt, a makacs vízkőre is használható. Vágjunk félbe egy friss citromot, majd a felhasználandó darabra szórjunk sót vagy szódabikarbónát. Ezzel dörzsöljük meg a vízköves felületet. Hagyjuk állni 15 percig, mielőtt leöblítjük. A citrom erőteljes illata a poratkákat is eltávolítja. Készítsünk tisztítószert vízzel, friss citromlével és citromolajjal – hatékony lesz ellenük!

3. Szódabikarbóna dezodorálásra és tisztító célokra

A szódabikarbóna igen gyengéd és nem korrozív, ezért a finom felületekre, ahol könnyen meggyűlik a piszok, kiválóan használható. Gyakori, hogy szósz vagy curry kifolyik a hűtőszekrényben – elég csak rájuk szórni egy kis szódabikarbónát és letörölni, anélkül, hogy a műanyag felületet kicsit is sértettük volna. A hűtőszekrény takarításához egyébként is remek a szódabikarbóna, fehér ecettel kombinálva.

A mosogatót és a wc-t is tisztíthatjuk szódabikarbóna és víz párosításával: használjunk ehhez egy evőkanál szódabikarbónát és egy csészényi forró vizet, keverjük össze, öntsük a vécé belső felületére, majd kefével súroljuk meg azt. Ha kész, csak öblítsünk a szokásos módon – előállt a tiszta és szagmentes vécé.

4. Fehérecet: bajnok a tisztításban

Szinte mindegy, mit akarunk megtisztítani, mert a fehér ecet mindig helytáll. Sokoldalú, enyhén savas természetes és friss illata ideálissá teszi az ecetet arra, hogy eltávolítsuk vele a penészt, megküzdjünk a különféle felületeken képződött foltokkal. A leggyorsabb megoldáshoz szerezzünk be egy szórófejes flakont, keverjünk össze benne egyenlő mennyiségben vizet és ecetet.

Minden foltra ráspriccelhetjük. Tökéletes arra, hogy letakarítsuk az ebédlő- vagy kávézó asztalt étkezés után; ha a szőnyegünk, takarónk fura szagot áraszt, szintén érdemes a keverékből ráspriccelni, hogy szagtalanítsuk. Üveg felületekre ugyancsak hatásos, csillogni fog minden!

A makacs vízfoltokra vagy vízkőre is jó az ecet (citrom helyett). Összekeverhetjük az ecetet és a szódabikarbónát, hogy kitakarítsuk vele a vécét.

E hasznos tippek után valószínűleg elgondolkodunk azon, fogunk-e legközelebb drága tisztítószerekért lemenni a boltba…

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek