Kérhető a védőoltás

Kérhető a védőoltás

Az influenzaszezon hazánkban december és március közé esik. Mint dr. Jelenik Zsuzsanna, az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont vezetője mondja, a legjobb védekezés a védőoltás felvétele.

Az idén forgalomba kerülő influenza elleni védőoltás a tavalyi oltóanyaggal megegyező összetételű. Három elölt vírustörzset tartalmaz, két influenza A (a H1N1 és a H3N2 altípust), valamint az influenza B vírusokat.

Jó tudni, hogy az influenza elleni oltás nem nyújt védelmet a madárinfluenza ellen, de csökkenti a veszélyét egy olyan kevert genetikai állományú vírus kialakulásának, amely elősegíthetné az emberről emberre való terjedést.

Kiknek ajánlott?

Az oltást már novembertől lehet kérni. Javasolt a vakcina beadatása a hat hónaposnál idősebb krónikus betegeknek, várandós nőknek, a foglalkozásuk miatt veszélyeztetetteknek és a 65 év felettieknek. Azoknak is érdemes kérniük az oltást, akik szociális és egészségügyi intézményekben, hivatalokban dolgoznak, pedagógusok, kereskedők vagy gyakran utaznak a tömegközlekedéssel.

Kérhető a védőoltásA kiemelten veszélyeztetett csoportok - a krónikus tüdő-, szív- és vesebetegek, a cukorbetegek, a legyengült immunrendszerű egyének, az asztmában szenvedők, a vesebetegek és a 65 év felettiek - ingyen kaphatják meg az oltást a háziorvosuknál! Sajnálatos, hogy minden évben jelentős mennyiségű oltóanyag marad felhasználatlanul, mert sokan nem ismerik ezt a lehetőséget vagy nem élnek vele.

Az immunitás 10-14 nap alatt fejlődik ki.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint az influenza elleni védőoltásnak nincsenek komolyabb szövődményei, csupán enyhe helyi reakciót és hőemelkedést okozhatnak.

Kicsik

A gyermekeket 6-35 hónapos kor között speciálisan számukra készült vakcinával ajánlott oltani. Féléves kor alatt a gyermekek nem olthatók influenza ellen, inkább a környezetükben élők kérjenek oltást, mert ezzel nemcsak magukat védik, hanem az influenzavírusok átadásának lehetőségét is csökkentik.

A tervezett várandósság előtt vagy a várandósság alatt beadott oltás nemcsak a leendő anyát, hanem a születés után még körülbelül fél évig a gyermeket is védi.

Kérjünk segítséget!

Az Utazás-egészségügyi és Oltóközpont az utazók ellátása és felkészítése mellett az egészséges személyek oltását is vállalja 2500 forintos térítési díj ellenében.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek