Kerekesszékek szállták meg a belvárosi parkolókat

Kerekesszékek szállták meg a belvárosi parkolókat

Kerekesszékek lepték el Budapest belvárosának egyik forgalmas utcáját december 3-án a Fogyatékos Emberek Világnapján. A figyelemfelkeltő akció célja az volt, hogy rávilágítsanak arra, milyen érzés, ha indokolatlanul elfoglalják a kerekesszékesek parkolóhelyét.

Mindössze tizenöt percre foglaltak el tíz nem mozgássérültek számára fenntartott parkolót kerekesszékekkel Budapest egyik forgalmas utcájában. Ez a pár perc is elég volt ahhoz, hogy a hétköznapi emberek megérezhessék, milyen amikor jogtalanul mozgássérült parkolóhelyre állnak be.

A demonstráció egyik szervezője Kis Adri volt, az első női kerekesszékes Budapest-Bamako ralli versenyzője, aki az anyám is beteg, csak nincs velem, és hasonló kifogások hallatán úgy érezte, szeretné másoknak is megmutatni, hogy a mozgássérült parkolóhelyek jogtalan elfoglalása mit jelent a kerekes székesek számára. A civilben újságíró-szerkesztő több mint 10 éve vezet autót, és ez idő alatt rengeteg alkalommal találkozott azzal a bosszantó helyzettel, hogy a táblával és felfestéssel jelzett mozgássérült parkolókban olyanok állnak, akik nem jogosultak rá.

Kerekesszékek szállták meg a belvárosi parkolókat

"Ha valaki egy mozgássérülteknek fenntartott helyen parkol úgy, hogy egyébként nem rendelkezik érvényes parkoló igazolvánnyal, igen komoly bírságot kaphat, mégis azt gondolom, hogy nem ez a leghatásosabb módja annak, hogy felhívjuk az emberek figyelmét, mennyire fontos odafigyelni a másikra. Előfordult már, hogy túl messze kellett megállnom az autómmal egy olyan helyen, ami nem feltétlen volt akadálymentes, és elkéstem azért, mert a számomra fenntartott parkolóhelyet elfoglalták. Csak hab a tortán, hogy a rendes parkolók sokkal kisebbek, így az is megesett, hogy nem tudtam visszaszállni az autómba. Én hiszek abban, hogy az emberek segítőkészek és jó szándékúak, csupán nincsenek tisztában azzal, hogy milyen nehézségekkel jár egy mozgássérültnek, ha elállják a parkolóhelyét” – kommentálta a helyzetet Adri, aki azt is elmondta, hogy szerinte ilyen apró megmozdulásokkal lehet elkezdeni a szemléletformálást.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek