Kérdések és válaszok a szoptatásról

Kérdések és válaszok a szoptatásról

Augusztus 1-je az anyatej illetve a szoptatás világnapja. Ennek alkalmából szedtünk össze néhány gyakori kérdést az anyatejes táplálásról.

Hogyan segíthetem elő a tej termelődését?

Minél többet szoptat valaki, annál jobban termelődik a teje. Természetesen a többszöri szoptatásnál ügyelni kell arra, hogy bimbó ne sebesedjen ki.

Különböző praktikákkal elősegíthető a tej termelődése:

  • fogyasszon sok folyadékot és egyen rendszeresen
  • igyon tejserkentő teát (gyógynövény boltokban, drogériákban, gyógyszertárakban kapható)
  • egyen köménymagos levest
  • fontos a pihenés

Kérdések és válaszok a szoptatásróltejallergiát válthat ki a csecsemőnél

Ne igyon sok tejet, mert tejallergiát válthat ki a csecsemőnél, és nem lesz tőle több teje, ha túlzott tejfogyasztásba kezd!

Milyen gyakran szoptassak?

A csecsemő étvágyához alkalmazkodva szoptasson! Ez az újszülötteknél kb. 2-3 óra időközt jelent, éjszaka is. Későbbiekben ez 3-4 órára kitolódhat, de az is előfordulhat, hogy a csecsemő szomjas, és ezrét kéri hamarabb a cicit. Ha már jól ismeri babáját, és úgy érzi csak szomjas, kínálja meg egy kis babavízzel! 3-4 hónapos kortól különböző babateák is adhatók!

Mennyi ideig tartson a szoptatás?

20 percig javasolt a mellen tartani a babát, de mint tudjuk, a babák nem könyv szerint működnek. Az újszülöttnek meg kell tanulnia szopizni, és ez időbe telik. Eleinte akár 1 órán keresztül is szophat az újszülött. A későbbiekben ez az idő 10-15 percre lecsökken.

Hogyan táplálkozzam szoptatás alatt?

Szoptatás alatt az anyukának 200 százalékkal is megnőhet a vitamin és ásványanyag szükséglete. Ezért fontos, hogy eleget egyen, igyon, és igyekezzen minél változatosabban táplálkozni! Tartózkodjon azonban a túl fűszeres, csípős, zsíros és puffasztó ételektől!

Ha úgy érzi, hogy gyermeke bizonyos ételek után nyűgösebb a megszokottnál, akkor kerülje azokat! Sokat síró, hasfájós baba mellett, könnyen elkövetheti azt a hibát, hogy szinte már semmit sem eszik, mert biztos az okoz a babának hascsikarást! Ez nem vezet megoldásra, azonban elapadhat a teje. Hasfájás elleni teák kaphatóak gyógyszertárakban, gyógynövényes boltokban.
Ajánlatos szoptatás alatt étrend-kiegészítő vitaminokat szedni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek