Kellemetlen, égető és csúnya: a herpesz

Kellemetlen, égető és csúnya: a herpesz

Akinek szokott lenni ajakherpesze, az jól tudja, hogy egy-egy stresszesebb időszakban előszeretettel jelennek meg az égő kis hólyagok.Mintha nem lenne már egyébként is elég bajunk!


A herpesz a szervezetünkben megbúvó vírus. Ha egyszer már megfertőződtünk, akkor a vírus a betegség lezajlását követően az életünk végéig jelen van. A két leggyakoribb herpeszvírus jellemzően a gerincvelői érződúcokban vagy a medencekörnyéki idegekben bújik meg.  Időnként újra aktiválódik, előtör, és újabb megbetegedést hoz létre.

Visszatér

Ezért lehetséges az, hogy akiknek már volt ajakherpeszük, azok csaknem egyharmadánál újból és újból elő fog fordulni. A herpesz jellemzően akkor tér vissza, amikor immunrendszerünk valamilyen okból meggyengül. Így beszélhetünk a herpesz aktív és passzív időszakáról. A kiújulás okai között szerepel a kimerültség, a menstruáció vagy a napégés, de lelki összefüggéseket is megfigyeltek a stressz és a szorongás kapcsán.

Tünetek, kezelés

Az ajakherpeszt okozó vírus lappangási ideje kettőtől húsz napig terjedhet. Már a valódi bőrtünetek jelentkezését megelőzően tapasztalhatunk bizsergő, égő, viszkető érzést. Hamarosan csoportosan jelentkező, vékony falú, apró hólyagok alakulnak ki az ajkakon vagy azok szélén. Gyakran előfordul, hogy a hólyagok felszakadnak és gennykeltő baktériumokkal fertőződnek felül. A tüneteket láz, gyengeség és nyirokcsomó-duzzanat is kísérheti.A tüneteket kenőccsel vagy tapasszal kezelhetjük: minél hamarabb, annál jobb eredménnyel. A gyógyulás 5-7 nap alatt következik be.

Kellemetlen, égető és csúnya: a herpesz

Csökkenteni a rizikót

Ha már többször volt herpeszünk, akkor nincs biztos recept arra, hogy megelőzzük a kiújulást: az bármikor előfordulhat. Néhány óvintézkedés betartásával azonban csökkenthetjük a kockázatot.

Tisztaság.Ügyeljünk a higiéniára, különösen, ha a környezetünkben valakinek herpesze van. Mindig alaposan mossunk kezet, és csak a saját evőeszközünket, poharunkat használjuk!

Távolságtartás. Kerüljük a testi kontaktust a herpeszes személyekkel!

Fényvédelem. Ha tudjuk, hogy a napsütés hatására gyakran kijön a szánkon a herpesz, használjunk a szokottnál magasabb faktorszámú fényvédőt, illetve fényvédős ajakápolót.

Saját eszközök.Ne osszuk meg mással azokat az eszközöket, szépítőszereket (rúzs, szájfény, borotva), amelyek közvetlenül az ajkainkkal vagy a bőrünkkel vannak kapcsolatban!

Egészséges élet. Támogassuk az immunrendszerünket helyes életmóddal, rendszeres sportolással, egészséges étrenddel.

Készültség.Amennyiben tudjuk, hogy időről időre kiújul a herpesz az ajkunkon, mindig legyen a táskánkban megfelelő készítmény. Ha ugyanis a kialakulásának első óráiban kezdjük kezelni a herpeszt, a betegség lefolyása sokkal enyhébb, és jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulási időt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek