Kell plusz D-vitamin a kismamáknak?

Kell plusz D-vitamin a kismamáknak?

A D-vitamin egy olyan anyag, melynek jelentőségét még mindig nem ismerjük teljes egészében, az azonban biztos, hogy sokkal nagyobb befolyást gyakorol a szervezetre, mint azt eddig képzeltük. Hiszen mint kiderült, a világ népességének több, mint 93%-a D-vitamin hiánnyal küzd, ami különböző hiánybetegségek kialakulásához vezethet. És akkor még nem is említettük a várandósokat, akiknek kettő ember szükségletéről kell gondoskodniuk.

2015.02.24

Ráadásul a várandósság rengeteg teendője közben azzal is szembesülni kell, hogy a piacon kapható legtöbb készítmény, mely a megnövekedett szükségletek pótlását célozza, sajnos nem megfelelő formában tartalmazza a D-vitamin hasznosulásához szükséges anyagokat.

Mi is az a D-vitamin?

A kolekalciferol maga a D-vitamin, melyet D3-vitaminként is emlegetnek. Érdemes tudni, hogy ez az anyag egy kicsit eltér a többi vitamintól. A D-vitamin ugyanis sokkal inkább egy hormonszerű előanyag, mely hozzájárul a D-hormon képzéséhez.

Sokan a napsütés, vagy a fény vitaminjaként ismerik, mert a szervezet az ultraibolya sugárzásból állítja elő. Egészen pontosan a bőrben ilyenkor D3 vitamin keletkezik, míg a táplálékkal D2-t viszünk be. A májban azonban folyamatosa átalakítások folynak ezzel az anyaggal, így végső soron mindkét esetben D3 formában hasznosul.A vitamin hiánya sajnos több betegséget is okoz: ilyen pl. az angolkór, mely a csontozat ellágyulásával jár. Ugyanakkor a PCOS, a depresszió, valamint az ekcéma is köthető a D-vitamin hiányához, csakúgy, mint a skizofrénia, vagy sok rákos elváltozás. Pótlása éppen ezért alapszükséglet, melyből 1500-2000 nemzetközi egységet javasolnak a szakemberek

Kell plusz D-vitamin a kismamáknak?

A várandós nők esetében a magzat vitaminellátásáról is az anya szervezete gondoskodik, így nekik nagyobb mennyiségre van szükségük.

„A fejlődő magzat számára az édesanyja vérében keringő D-vitamin molekulák jelentik az egyetlen D-vitamin forrást. A megfelelő mennyiségű D-vitamin szükséges a csontvázrendszer megfelelő ütemű fejlődéséhez, hiányában koponya-deformitás és alacsony kalciumszint alakulhat ki. Ezen túlmenően alapos a gyanú annak vonatkozásában, hogy nem megfelelő D-vitamin ellátottság esetén az izomzat, az immunrendszer, sőt, az idegrendszer érése/fejlődése is zavart szenvedhet. A D-vitamin ráadásul a magzati tüdő sejtjeire hatva fokozza a tüdő érését.A terhesség bekövetkeztekor a női szervezet több, nagyszabású változáson megy keresztül. Ez alól a D vitamin-háztartás sem kivétel: a várandós szervezet addig sosem látott szintre próbálja emelni az aktív D-vitamin szintjét, felhasználva a szervezet minden lehetséges forrását.

Kutatások igazolják, hogy a női szervezet alacsony D-vitamin szintje oka lehet egy esetleges meddőségnek. A legújabb ajánlások fenekestül felforgatták az eddigi protokollt: az alkalmazott adagok többszörösét javasolják. Felnőtteknek napi min. 2000 NE indokolt, de még napi 4000 NE D-vitamin is biztonságosan használható. Várandós kismamáknak napi 2000 NE, a terhesség 12. hete után pedig a 4000 NE D-vitamin is javasolható. Fontos megjegyezni, hogy a baba megszületése korántsem jelenti, hogy a D-vitamin pótlását abba lehet hagyni: éppen ellenkezőleg. A terhesség megszűntével a női szervezet addig csúcsra járatott D-vitamint mobilizáló kapacitása hirtelen lecsökken, viszont a baba számára továbbra is édesanyja az egyetlen D-vitamin forrás, mégpedig az anyatej révén. Ahhoz, hogy az anyatejben elegendő D-vitamin legyen, elengedhetetlen a szoptatós kismama szervezetének optimális D-vitamin ellátottsága.” – mondja Lőrinczi Orsolya védőnő.

Magában nem elég!

Mint olyan sok más esetben, itt is érvényes az a tézis, miszerint a D-vitamin sokkal jobban tudja kifejteni a hatását, ha jelen vannak bizonyos katalizátorok. Ebben az esetben ez az anyag a magnézium, amely nem csak aktivizálja a sejteredetű enzimműködést, de hiányában kimutathatóan csökken a D-vitamin aktív formájának előállítása.Ez pedig azt jelenti, hogy a vitamin mellett jelen kell lennie a magnéziumnak is, méghozzá szintén könnyen hasznosuló formában. A jelenleg a piacon lévő várandós készítmények sajnos a magnéziumból legtöbbször nem az aktív citrát, glukonát, glicinát vagy taurát formát (ezek közül a citrát és a glukonát, amelyeket néhány készítményben megtalálhatunk), hanem a sokkal kevésbé hasznosuló karbonátokat tartalmazzák.

A készítmények között éppen ezért nem csak azokat kell keresni, melyek megfelelő mennyiségű D-vitaminnal vannak ellátva, hanem amelyek magnéziumból is megfelelő mennyiséget, valamit a jobban hasznosuló – és ezáltal katalizátorként is jobban viselkedő - citrát vagy glukonát formát tartalmazzák. Az összetételek között pedig minden esetben fel van tűntetve az adott anyag formája is, így ennek könnyen utána lehet nézni.

Forrás: Trimeszter

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek