Kell-e félnünk az oltásoktól?

Kell-e félnünk az oltásoktól?

Még betegebb leszel tőle! Lebénulsz! Legyengítik az immunrendszert! Nem is védenek meg a betegségtől! Már nincs is olyan betegség, ami ellen még mindig oltanak! Bármelyiket is hallotta a környezetében, most elmondjuk, mi lehet igaz belőle.

2019.10.29

Elfeledett betegségek A fertőző betegségeket okozó vírusok és baktériumok egy kis része ellen sikerült már védőoltást készíteni – közülük számos világjárvány, tömeges halált okozó betegség is volt. A kötelező gyermekkori oltásoknak köszönhetjük, hogy ma már szinte ismeretlen a gyermekbénulás vagy a torokgyík, illetve extrém ritka lett a csecsemőkori tébécés agyhártyagyulladás is. Azt szokták mondani, hogy a védőoltás a saját sikerének az áldozata: annyira jól végezte a munkáját, hogy az emberek nem is tudják, milyen rettegett betegségek dúltak pár évtizede, hány édesanya temette el több gyermekét is, akik ezekben a betegségekben haltak meg.

Meg kell támadni és meg kell ölni!

A védőoltás tulajdonképpen az immunrendszer iskolája, és a vakcinában lévő elölt, feldarabolt kórokozó-részecskék a tananyag. Amikor az injekciós tű segítségével a szervezetbe fecskendezik az oltóanyagot, akkor az immunrendszerünk részét képező falósejtek odasereglenek és bekebelezik ezeket a sejtrészecskéket. Munkájuk végeztével megmutatják a memóriasejteknek, hogy mit pusztítottak el. Így tanítják meg az immunrendszernek, hogy ez egy veszélyes behatoló. Az oltás következtében egy-két hét alatt lezajlik ez a tanulási folyamat, a szervezet közben aktívan dolgozik, az immunrendszer edzésben van – tehát nemhogy legyengítené, de még inkább trenírozza az immunrendszerünket, ha oltást kapunk. Egyébként éppen ugyanez a folyamat zajlik le bennünk, ha nem oltást kapunk, hanem megfertőződünk az adott betegségtől. Csakhogy az lázzal, fájdalmakkal, gyulladással, kiütésekkel, elesettséggel és sokféle más tünettel jelentkezik – ráadásul a fertőzést szépen tovább is adjuk.

Kell-e félnünk az oltásoktól?

Megtanulta a leckét!

Ha az immunitás megszerzése után egy valódi fertőzés történik, akkor az immunrendszer késlekedés nélkül mozgósítja az immunsejteket, és már belépéskor (nem 1-2 hét tanulási időt követően!) ártalmatlanná teszi a kórokozókat anélkül, hogy a betegség tünetei kialakulhatnának. Tehát végül a szervezetünk végzi el a „piszkos munkát”, mert az oltástól okosabb, erősebb, felkészültebb lett. Mondhatjuk úgy, hogy elvégezte az iskolát.

Az oltásoktól megbetegszünk – vagy nem?

Főleg az influenzaoltásnál szeretik terjeszteni, hogy „beoltottak és még betegebb lettem azon a télen, mint bármikor!” Több oka is lehet egy ilyen eset megtapasztalásának. Sajnos a betegektől zsúfolt rendelőben az oltás felvételére várva összeszedhetünk bármilyen nyavalyát – akár épp azt az influenzát is, ami ellen oltást kérnénk. Ezért szokták ajánlani, hogy a rendelés előtt, erre elkülönített időben kérhessék az oltást az egészségtudatos páciensek.
És egy harmadik lehetőség a sok közül: az influenzaoltás csak az influenzavírus ellen véd, ám a megfázás, nátha több mint 200 kórokozó számlájára írható – ezek ellen semmilyen oltás nem létezik! Tehát azon a télen még lehetünk lázas betegek, csak éppen minimális az esélye, hogy az egyébként gyakran súlyos, akár halálos szövődményeket okozó influenza döntsön minket ágynak.

Bénaságot okoz!

Ha ez így igaz lenne, már mindannyian bénák lennénk, hiszen kisgyermekkorunkban 10 betegség ellen kapunk (sokszor több oltásból álló sorozatban) védőoltást. Tény és való, hogy rendkívül (de tényleg rendkívül!) ritka esetben kialakulhat az úgynevezett Guillain-Barré szindróma. Csakhogy az oltást támadók azt elfelejtik hozzátenni, hogy a betegség érintettjei között ennél jóval (!) nagyobb számban vannak olyanok, akik természetes úton estek át egy vírusfertőzésen, és az váltotta ki náluk ezt a perifériás idegrendszeri betegséget. Akár egy enyhe lefolyású felső légúti vagy gyomor-bélrendszeri fertőzés, akár herpeszvírus vagy bárányhimlő is okozója lehet – illetve az oltás híján megkapott influenzafertőzés is kiváltó oka lehet ennek a betegségnek.

Még számos tévhit kering az oltásokkal kapcsolatban, pedig a világon ott, ahol elérhetőek a védőoltások, drasztikusan megnőtt a várható élettartam és csökkent a gyermekkori és felnőttkori halálozás. A tudomány lassan a rák és a szívbetegségek ellen is kidolgoz oltást, ez a jövő. Hiszen nincs is annál jobb, mintha a saját, mindig kéznél lévő, mindig éber immunrendszerünk tanulja meg, hogy mi ellen kell hatékonyan védekezni!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek