Hirdetés
Kávé és napfény - Ezzel lehet megelőzni az SM-et?

Kávé és napfény - Ezzel lehet megelőzni az SM-et?

A kutatók szerint napi négy csésze kávé fogyasztása csökkentheti a szklerózis multiplex (SM) kialakulásának kockázatát. A megállapítással kapcsolatban azonnal ellentmondásokba ütközhetnek a hozzáértők mondván, attól még, hogy valaki rendszeresen kávézik, ugyanúgy kialakulhat nála ez a központi idegrendszeri betegség – sőt az északi sarkkörön több az érintett.

Egyelőre nincs mód a betegségből való kigyógyulásra, a gyógyszerek csak részben vagy átmenetileg csökkentik a tüneteket. Az északi szélességi körökön élők nagyobb része érintett e betegségben. Ez arra utalhat, hogy bizonyos déli etnikai csoportok a gyakori napsütés miatti magas D-vitamin szintjük végett kevésbé érintettek a betegség kialakulásában.

Kávé és napfény - Ezzel lehet megelőzni az SM-et?

2008-ban a Cornell Egyetemen a Margaret Bynoe által vezetett kutatások során egereken kísérleteztek, nagy mennyiségű (négy-hat csésze kávéval egyenértékű) koffeint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a koffeinnel adagolt egereknél nem alakult ki a szklerózis vagy ahhoz hasonló betegség. Ezt a tanulmányt közzé is tették a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) honlapján. A kutatók feltételezése szerint a koffein blokkolta az  adenozin nevű kémiai anyagot a szervezetben, amely különben az immunsejteknek lehetővé tenné, hogy belépjenek a központi idegrendszerbe, ahol elpusztítanák a myelin-t.

A kísérletek során, mikor az egerek koffeint kaptak "csökkent a gyulladást okozó immunsejtek száma a központi idegrendszerben és nem fejlődtek ki az SM-szerű tünetek" - mondta Linda Thompson az Oklahoma Medical Alapítvány kutatója és a 2008-as PNAS jelentés társszerzője. Ebből kiindulva Thompson feltételezése szerint hasonló biológiai mechanizmus fordulhat elő az embereknél is. Így került sor arra a kutatásra, ahol amerikai és svéd önkénteseket vizsgáltak hasonló módon, két csoportra osztva a kísérletben résztvevőket. Annál a csoportnál, akik nem ittak kávét, másfélszer nagyobb kockázat alakult ki a szklerózis multiplexre mint a másiknál, akik harminc grammnyi, azaz kb. négy csészényi kávét fogyasztottak naponta.

A tudósok ennek ellenére sem tudják biztosan, hogy a kávézás csökkenti vagy visszafordítja azoknál a tüneteket, akik a betegségben szenvednek. Erről több fórumon is értekeztek az érintettek, a beszámolók alapján volt akiknél tisztább gondolkodást eredményezett, másoknál viszont romló tüneteket, álmatlanságot és idegességet produkált a kávé fogyasztása.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend