Kávé, ahogyan kevesen ismerik: egészséges alternatív kávékészítés ínyenceknek

Kávé, ahogyan kevesen ismerik: egészséges alternatív kávékészítés ínyenceknek

Ma már nem csak az espresso létezik: az alternatív kávékészítési módok egészségesebbek és jobban megőrzik a kávé igazi ízeit. Itt az ideje megismerni őket! (Fizetett hirdetés)

2021.09.09

Kávé, ahogyan kevesen ismerik: egészséges alternatív kávékészítés ínyenceknek

Ezért egészséges a kávé

Pár évvel ezelőtt még az a kép élt a köztudatban, hogy a kávézás káros az egészségre és tanácsos minimálisra mérsékelni vagy elhagyni a fogyasztását. A kávérajongók kitörő örömére ez az elképzelés ma már megdőlt: a kávéfogyasztásnak számos jótékony hatására derült fény a kutatás során. A tudomány jelenlegi állása alapján a kávé:

  • Segíthet megelőzni a szívinfarktust, a sztrókot, sőt bizonyos vesebetegségek megelőzésében is szerepet játszik

  • Segíthet a glükóz (vagy a cukor) jobb feldolgozásában, ezáltal kisebb az esély a II-es típusú diabétesz kialakulására

  • Jótékony hatása van szívelégtelenség esetén

  • Csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának esélyét, és már kialakult betegségnél a  tüneteket is mérsékli

  • Pozitív hatása van a májra

  • Az Alzheimer-kór is ritkábban alakul ki a rendszeres kávéfogyasztóknál

A sok pozitív hatás elsősorban a kávéban fellelhető nagy mennyiségű antioxidánsnak köszönhető, amelyek sejtvédő hatásúak és gyulladáscsökkentőek is.

Az viszont szintén kiderült, hogy nem mindegy, hogyan fogyasztjuk kedvenc élénkitőnket. Az egészséges kávéfogyasztásban ugyanis kritikus szerepe van a kávé minőségének és sajnos a zsíros tejszínt, vagy cukrot is érdemes mellőzni. Hogyan igyuk tehát a kávét?

Felejtsük el az agyonégetett kotyogóst, és a keserű espressohoz képest is van választásunk.  A cikkben olyan alternatív kávékészítési módokról lesz szó, amivel a kávé ízének egészen új dimenziói nyílhatnak meg.

Kávé, ahogyan kevesen ismerik: egészséges alternatív kávékészítés ínyenceknek

Mindenek előtt válasszunk minőségi kávét!

A nagyüzemi termesztés sajnos a kávét sem kíméli. Ahogy a mezőgazdaság más területein is, a kávétermesztésben is előszeretettel alkalmaznak különböző kémiai anyagokat, például műtrágyát vagy növényvédőszereket is. Ezek maradványai sajnos könnyedén belekerülhetnek az italunkba. Érdemes emiatt bio- vagy ellenőrzött forrásból származó specialty kávét vásárolni, ahol a termesztők különös gondossággal figyelnek szeretett ültetvényeikre. És ha már specialty kávé, lássuk, hogyan érdemes elkészíteni!

Egyszerű és nagyszerű: Aeropress

Az Aeropress kávékészítő tökéletes választás azoknak, akik még csak ismerkednek a specialty kávé alternatív elkészítési módjaival. De azok számára is remek alternatíva, akik sokat utaznak. A műanyagból készült eszközhöz ugyanis nem szükséges más, mint forró víz és egyszerűségétől függetlenül fantasztikus kávé készíthető vele. Természetesen, ahogy minden más kávékészítési eljárásnál, itt is fontos, hogy minőségi, frissen őrölt kávét használjunk kedvenc italunk elkészítéséhez. Közepesen sötét vagy világos pörkölésű kávét vásároljunk hozzá, és ízekben gazdag, tiszta kávéélményt kapunk.

Kávé, ahogyan kevesen ismerik: egészséges alternatív kávékészítés ínyenceknek

 

Chemex, V60 és Kalita Wave: éljen a filterkávé!

A filterkávéról legtöbbünknek a komótos filteres kávéfőzőgépek jutnak eszébe, ami valljuk be, nem éppen a legfinomabb kávét készíti. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy van olyan kézi filteres kávékészítés, amiről bátran kijelenthetjük, hogy a legjobb dolog, ami kávéval történhet. Bár a fent említett filteres módszerek már több eszközt és gyakorlatot igényelnek, olyan színes ízvilágot ismerhetünk meg általuk, amit a jelenlegi espresso fogyasztó társadalom el sem tud képzelni.

Na de mire van szükség a kávé elkészítéséhez? Először is magára az eszközre, valamint világos pörkölésű kávéra. Hogy V60-at választunk, Kalita Wave-et vagy Chemexet, legyen egyéni preferencia, mi a Chemexet nagyon szeretjük elegáns külseje miatt. Ezen kívül a kávékészítőbe passzoló papírfilter szükséges, valamint egy hattyúnyakú vízforraló. Utóbbira azért lesz szükség, mert ezeknél a módszereknél jelentősége van a megfelelő öntési technikának. Haladóknak pedig érdemes egy hőmérőt és mérleget is beszerezni. Ezután már csak a helyes technikát kell elsajátítani és szürcsölgethetjük a legváltozatosabb, legszínesebb ízű kávét, amit valaha fogyasztottunk!

Ha pedig a kávéfogyasztásból szerelem lesz, vagy csak a barátainkat akarjuk elkápráztatni új tudományunkkal, akkor érdemes ellátogatni egy barista tanfolyamra, ahol megtanulhatjuk a kávékészítés minden csínyját-bínyját.

És akkor most hajrá, készítsünk is egy csésze isteni feketét!Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek