Karácsony diabétesszel

Karácsony diabétesszel

A cukorbetegséggel élők kénytelenek az egészségesektől némileg más életmódot élni, ám ezt rendszerint viszonylag könnyen be tudják illeszteni a mindennapjaikba. Igen ám, de a karácsony és a többi olyan ünnep, felboríthatja a napirendet, ráadásul több finomság is kerül az asztalra, melyek már kifoghatnak rajtuk. Szakértőnk ezúttal megoszt néhány táplálkozási szabályt, melyekre érdemes odafigyelniük az ünnepek során a diabétesszel küzdőknek.

Csak óvatosan a diabetikus, csökkentett szénhidráttartalmú bolti süteményekkel

Sokan vannak úgy karácsonykor, hogy inkább nem maguk készítik el a süteményeket, hanem a boltban vásárolják meg azokat. Ha ezt a megoldást választja, nagyon fontos, hogy jól nézze meg, mit is tartalmaz pontosan az adott áru, ugyanis gyakran látni, hogy fruktóz a cukorhelyettesítő, ami sajnos nem megfelelő a cukorbetegeknek, ugyanis felszívódó cukrokat tartalmaznak. Helyette válasszon olyat, amit energiamentes édesítőszerrel, steviával, eritrittel, esetleg mesterséges édesítőszerekkel édesítenek. Szintén ügyeljen arra, miből is készült pontosan a sütemény tésztája. Érdemes figyelmesen elolvasni a dobozon lévő tudnivalókat, ugyanis sokszor fehér liszt szerepel az összetevők között.

Tipp: amennyiben nem akarja saját maga elkészíteni az ünnepi édességeket, ám nem bízik a bolti készítményekben, keressen fel cukrászt, akinek elmondhatja, milyen összetevőket fontosmellőznie.

Számolja a szénhidrátokat

Karácsonykor az ember hajlamos elengedni magát és többet enni, nassolni. Erre a cukorbetegeknek fontos ügyelni, és ekkor is próbálják meg betartani az előírt (szénhidrát) CH és kalóriamennyiséget, hogy elkerülhessék a hiperglikémiás állapotot.

Karácsony diabétesszel

Készüljön fel a “hipozásra” is

A hipoglikémia - mely zavartsággal, szédüléssel, verejtékezéssel, remegéssel, szapora pulzussal jár - elsősorban az inzulinos cukorbetegeket veszélyezteti, ám előfordulhat a gyógyszert szedőknél is. Azoknak, akik cukorbetegséggel küzdenek, érdemes tudniuk, hogy az ünnepi stressz, valamint az alkoholos italok is hirtelen vércukorszint leeséshez vezethetnek, így könnyen hipoglikémiás állapotba kerülhetnek. Természetesen ez nem azt jeleni, hogy a beteg nem ihat egyáltalán alkoholt, de be kell tartani néhány fontos szabályt:

●     Üres gyomorra ne igyon alkoholt

●      Lehetőleg étkezés közben igyon

●      Kalkuláljon az italok CH és energiatartalmával is

●      Kerülje a magas cukortartalmú likőröket, koktélokat, desszert borokat (ezek először megemelik a glükóz szintet, majd utána hirtelen leesik a vércukor)

●      a legjobb választás a száraz bor/pezsgő persze mértékkel

Egészséges nassolnivalók

A nassolás nem feltétlen jelent egyet a csokoládéval, süteményekkel, cukorral. Igen finom rágcsálnivalót lehet készíteni zöldségekből is! Vágjon csíkokra pl. zellerszárat, répát, uborkát, és készítsen hozzá zöldfűszeres mártogatóst! Ezen kívül kerülhetnek az asztalra még olajos magvak is, melyek nem csak finomak, hanem - megfelelő mennyiségben - igen jótékony hatással vannak az egész szervezet működésére.

Szabó Lucia
dietetikus

(Cukorbetegközpont)

 

Kapcsolódó írások