Kapcsolat a terhesség alatti reggeli rosszullét és a vetélés között

Kapcsolat a terhesség alatti reggeli rosszullét és a vetélés között

A terhesek reggeli rosszulléte azt is jelezheti a kismama számára, hogy  ilyenkor kisebb a vetélés esélye - írta a The New York Times egészségügyi mellékletének egy cikke, hozzátéve, hogy ezt a feltételezést egyelőre teljes egyértelműséggel még nem sikerült bebizonyítani.

Egyes tudományos adatok szerint azon terhesek körében, akiknél gyakori a reggeli rosszullét, kevesebbszer fordul elő vetélés, bár az is igaz, hogy egyáltalán nem szükségszerű, hogy mindez egy egészséges terhesség jele legyen.

Kapcsolat a terhesség alatti reggeli rosszullét és a vetélés között

A nőgyógyászat és terhes patológia egyik nemzetközi folyóiratában (International Journal of Obstetrics and Gynecology) egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a kutatók hétezer nő adatait vizsgálták meg, megállapítva, hogy azoknál a nőknél, akiknél jelentkezett a reggeli émelygés, hányinger, az átlagos előfordulási gyakorisághoz képest kevesebbszer jeleztek vetélést. Ezt a megfigyelést támasztotta alá az amerikai Nemzeti Egészségintézet (National Institute of Health) is. Az NIH korábbi vizsgálata szerint, akiknél a terhesség első 4 hónapjában jelentkeztek az említett panaszok, harmadával kevesebbszer vesztették el babájukat.

A szakemberek a jelenségre egyelőre nem találnak magyarázatot. Az émelygés és hányinger jelentkezését összekapcsolják az orvosok egy olyan hormon magasabb szintjével, amelyet az egészségesen fejlődő méhlepény (placenta) termel. Több szakértő feltételezése szerint ennek a hormonnak köszönhető, hogy a nők elkerülik azon élelmiszerek fogyasztását, amely ártalmára lehet a fejlődő magzatnak. Tény viszont az is, hogy igen sok nő végigéli a terhességét anélkül, hogy valaha is tapasztalta volna a reggeli rosszulléteket.

Forrás: medipress.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek