Kampány az egészséges lábbelikért!

Kampány az egészséges lábbelikért!

A fájós láb, a sajgó derék, az elkínzott lábfej érzését szinte mindenki ismeri. A rossz cipő nem csak kellemetlen viselet, de egész szervezetünk kárát látja. A 2011-ben induló Hamupipőke kampány keretén belül feltérképezésre kerül, milyen lábakon élnek a magyarok, illetve mik a visszaköszönő problémák, milyen jellegűek és milyen mértékűek a deformitások és mindezek milyen kapcsolatban vannak a viselt lábbelikkel.

További cél tájékoztatni az embereket azzal kapcsolatban, hogy saját egészségük érdekében milyen paraméterek mentén ajánlott odafigyelni a lábbeli választásra és a nap nagyobb részében kényelmesen, egészségesen járni. A kezdeményezés élére olyan népszerű művészek álltak, mint Dékány Sarolta és Koós Réka, akik maguk is elkötelezett hívei a kényelmes cipőknek.


A szépségért nem a cipőben kell szenvedni!


Fontos, hogy nagyobb teret nyerjen az a fajta cipővásárlási és viselési kultúra, hogy mindenki az alkalomnak megfelelő lábbeli kiválasztására törekedjen - emeli ki Bükki Tamara,termékmenedzser, a kényelmi cipők szakértője.

Az egyértelmű, hogy sportoláshoz sportcipő a legalkalmasabb viselet, egy-egy jeles eseményre pedig alkalmi cipőt húzunk, de sokakban felmerülhet a kérdés, mi a jó választás a hétköznapokra. Azoknak a daraboknak az esetében,amelyekben hosszú órákon keresztül pihen a lábunk, kiemelkedő jelentőséggel bír a talpbetét, amely megfelelő alátámasztást nyújt, ezáltal egyensúlyban tartja a testet, valamint állítható fűző, csat,tépőzár vagy gumipánt segítségével még duzzadt állapotban lévő lábunk számára is elegendő helyetbiztosít.
Ha fatalpú cipőt szeretnénk, a gerinc védelme érdekében fontos, hogy a talp alá vékony rezgéscsillapító réteg legyen építve.

Minden esetben törekedjünk arra, hogy mosható modellt válasszunk, amely esztétikai és higiéniai szempontból is elengedhetetlen.A wellness a lábnak is jár! Naponta néhány órát viseljünk olyan fapapucsot vagy fa klumpát,melynek belső kiképzése követi a talp formáját, és amely tornáztatja és erősíti is a lábat.

Költségtakarékos megoldás, ha olyan modellre esik a választásunk, amelynek cserélhető a pántja,a felsőrésze, így a talprészt csak egyszer kell megvásárolnunk és mégis az öltözékünk színéhezigazítható a lábbelink.

Ha magas sarkú cipőt kell viselnünk, feltétlenül tegyünk bele jól kiképzett talpbetétet. A talpbetétes cipő egy plusz előnnyel is rendelkezik, ugyanis a betét alá még egy talpformára kiszabott anyagot, például kartonlapot is elrejthetünk, amellyel a lábbeli bőségét csökkenteni tudjuk.


Utazzunk az ideális cipőre!

Az ideális cipő szinte sporteszköz. Csúszásgátló talpa által mindig biztos lábakon állhatunk,megfelelő kialakítása lehetővé teszi az egyenletes súlyeloszlást, így nem terhelődik a gerinc, a csípő és a térd. Onnan tudhatjuk, hogy ideális cipőben járunk, hogy egyrészt a fáradt lábaink is kényelmesen érzik magukat bennük, másrészt örömmel viseljük, mert élmény ránézni is, nem csak járni benne. Egy rossz cipő nem csupán lábfejünket viseli meg. A lábfej olyan, mint egy épület alapzata, amely ha megsérül és a fájdalom miatt bicegni kezdünk, az bizony minden testrészünkre kihat. Nem egészséges láb megváltoztatja a test statikáját, és ez a folyamat rossz közérzetbe,később egészségügyi problémákba torkollhat. Megfájdul a lábunk, a hátunk, eltorzulnak a lábujjaink, és akár testünk teljes vázrendszere is.

Amellett, hogy mindezek hatására megfájdulhat a fejünk, a test különböző részein izomblokkok is könnyen kialakulhatnak. Ezeknek a tüneteknek a folyamatos jelenléte meghatározza életminőségünket, napközben levertté válhatunk, feszültnek érezhetjük magunkat, hosszútávon romlik a keringésünk, ami létfontosságú szerveink működésére is kihatással van.- avat be Dr. Moravcsik Bence, ortopéd szakorvos.


Vajon bennünket is szorít az üvegcipő?

A Hamupipőke program virtuális üvegcipőt húz az emberek lábára, amelyen keresztül betekintést mutat az egészségtelen lábbeli viselésének várható következményeibe. A program támogatja azt a kezdeményezést, hogy a talp egészségének szűrése kerüljön be az éves rutinvizsgálatokközé.

Erre ma már létezik egy speciális vizsgálati módszer, az úgynevezett talpnyomás mérés,amely képet ad a láb állapotáról, a nyomáspontok elhelyezkedéséről, a túlterhelt pontokról és az esetleges aszimmetriáról.

Kampány az egészséges lábbelikért!Az eredményeket szakember értékeli ki, így kiderül, vajon megfelelő lábbelit hordunk-e, és ha nem, hol tartunk az ebből adódó negatív következmények folyamatában.A szervezett szűrőprogram keretében Koós Réka és Dékány Sarolta az ország nagyobb és kisebbvárosaiban tűnik fel egy utazó szűrőállomással és szakemberekkel, ahol az érdeklődők lábáttalpnyomás mérővel szűrik és a helyszínen pár perc alatt kiderül, kit szorít az üvegcipő.


Anya és lánya egy cipőben

Kampány az egészséges lábbelikért!Soha nem volt problémám a lábammal, de úgy érzem, mindent meg is tettem azért, hogy a nehézségeket elkerüljem. Gyerekkoromban például Apukám biztatására gyakran mászkáltam mezítláb, ami alapul szolgált a megfelelő, egészséges talpszerkezet kialakulásához. Manapság ugyanezt a hatást elérhetjük olyan speciálisan kialakított fapapucsok használatával is, amelyek tornáztatják a lábat, ezáltal erősítik a vérkeringést. - osztja meg véleményét Koós Réka. - Aszínpadon kívül szinte soha nem viselek magas sarkút, ezért a lábamnak nem igazán volt alkalmahozzászokni a nyomorgatáshoz.

Persze, az sem mindegy, hogy milyen a lapos talpú cipő, mert nagyon sokan járnak mostani divatot követve, olyan tornacipőben vagy balerinacipőben, amely sehol nem tartja a lábat, mert nincs benne talpbetét és a kérge is teljesen laza. Fontos, hogy az egész napos komfort érzethez nem elegendő, ha lapos talpú cipőt választunk, én minden cipőmbe olyan talpbetétet vásárolok, amely a láb számára megfelelő alátámasztást biztosít.

Már olyan talpbetét is kapható, amelyet az én egyedi lábboltozatomhoz lehet igazítani, így maximális kényelmet nyújt - Réka Édesanyja, Dékány Sarolta azt vallja, a "Wellness a lábnak" éppen annyira fontos, mint a testnek. Világéletemben a kényelmes cipőkre szavaztam, és mindig figyeltem arra, hogy az a darab, amelyet viselek jól kiképzett talpbetéttel legyen ellátva.

De emellett arra is fokozottan ügyelek, hogy az unokám lábára is kizárólag olyan cipők kerüljenek, amelyek az egészséges fejlődést szolgálják. Éppen ilyen darabok után kutattam, amikor találkoztam a talpbetétes fapapuccsal, amelybe Rozi egy pillanat alatt beleszeretett, mert a bőr felületre kézzel rajzolt motívumokat nyomtattak. Most azt tervezzük, hogy az ő saját rajzát fogjuk kérni a fapapucsára.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek