Kalcium: nem csak csontritkulás ellen

Kalcium: nem csak csontritkulás ellen

A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú. Alacsony kalciumszint memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

A kalcium szerepe a szervezetben

A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag. A szervezet kalciumtartalmának 99 százaléka a csontokban található. A fogak és a csontozat felépítése mellett döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a hormonképződés, a véralvadás, a vérnyomás szabályozásában és néhány enzim megfelelő működésében.

Az alacsony kalcium (Ca) szint kiváltó okai

A szervezet bonyolult mechanizmusok során szabályozza a kalcium normál szinten tartását.

A vér kalciumszintjének fenntartása részben függ a táplálékkal felvett Ca mennyiségétől, a Ca gyomor-bélrendszeri felszívódásától és a vizelettel való kiválasztástól. A kalcium- és foszforegyensúly fő szabályozói a mellékpajzsmirigy-hormon és a D-vitamin, befolyásolva mindkét elem csontból való felszabadulását és a vizelettel történő kiválasztását. A szabályozási folyamat bármely szintjének károsodása a vér kalciumszintjének csökkenését eredményezheti:

 • a mellékpajzsmirigy-hormon hiánya vagy szintjének csökkenése: pl. pajzsmirigy műtét közben sérül a mellékpajzsmirigy is, veleszületetten hiányzik.

 • D-vitamin hiány: hiányos táplálkozás, napozás hiánya, bélben történő felszívódás zavara.

 • vesekárosodás

 • bélbetegségek, heveny hasnyálmirigy-gyulladás

 • magnézium-csökkenés: elégtelen bevitel vagy károsult felszívódás.

 • csökkent kalciumbevitel

 • bizonyos gyógyszerek: hashajtók, epilepszia-ellenes szerek egy része

Idegrendszeri tünetek

Az alacsony kalciumszint gyakran tünetmentes, de az alapbetegség néhány tünete felhívhatja rá a figyelmet. Ilyen lehet például a szürkehályog, idült candidiasis, agyban a törzsdúcok meszesedése. A vér kalciumszintjének lassú, fokozatos csökkenése memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat okozhat.

Kalcium: nem csak csontritkulás ellen

A kalcium szintjének súlyos csökkenése egy jellegzetes tünetegyüttest vált ki, amelyet tetania néven ismerünk. Tünetei az ajakban, nyelvben, ujjakban, lábakban jelentkező zsibbadásérzés, a kezek és lábak izomgörcse, amely speciális tartáshoz vezet (őzfejtartás), általános izomfájdalom és arcizomgörcs, súlyos esetben a gégeizmok görcse és általános görcsök is  felléphetnek - magyarázza dr. Nagy Ildikó, az Oxygen Medical neurológusa. A kórkép leggyakrabban fiatal és középkorú nőknél fordul elő. Gyakorisága nő a fokozott kalciumbevitelt igénylő állapotok időszakában, a terhesség, vagy a szoptatás ideje alatt.

Kalciumforrások

A kalciumszint megállapítása vérvétellel történik.

D-vitamin hiányban és idülten fennálló alacsony kalciumszintek esetén a D-vitamint is pótolni kell.

A kiegészítő készítmények mellett a kalcium pótlásáról megfelelően összeállított étrend segítségével gondoskodhatunk:

 • tej és tejtermékek

 • olajos magvak

 • káposzta, brokkoli, karalábé

 • magas kalciumtartalmú ásványvizek

 • búzacsíra

Felnőttek napi kalciumszükséglete 1000 mg, mely a várandósság alatt 1200 milligrammra, a menopauza időszakában 1500 milligrammra emelkedik. A kalcium beépülését a D-vitamin és a tejcukor segíti, a rostkoncentrátumok túlzott fogyasztása, a túl sok zsiradék és koffein viszont gátolja.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek