Juharszirupos szűzpecsenye - Egészségséfünk receptje
Ezt a receptet azért szeretem, mert gyakorlatilag bármilyen húsból elkészíthető, legyen az szűzpecsenye, karaj, pulykamell vagy csirkemell. Az elkészítés módja mindig megegyezik, a sütési időben lehet eltérés. Kicsit különleges, de nem annyira más ízvilág, mint amit megszoktunk, nálunk a Kisfiam is nagyon szereti.
Elkészítési idő: kb. 1 ½ óra
Hozzávalók:
- 2 db szűzpecsenye lehártyázva
- 10 dkg vaj
- 1 evőkanál mustár
- 4 dl forró víz
- 1 dl ketchup
- 1 babérlevél
- 3-4 szem szegfűszeg
- kb. 1 dl juharszirup
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg szalonna vagy bacon
Nekem van egy olyan vas sütőedényem, amit sütőbe is tehetek, illetve fent a platnin is tudok használni. Ezt szoktam ilyenkor elővenni. A vajat megolvasztjuk és elkeverjük a mustárral. Ezzel bekenjük mindkét szűzpecsenyét és a sütőedénybe tesszük (sima jénai is teljesen jó, de a szaft elkészítésénél ezt nem tudjuk a platnira tenni). Beborítjuk a vékonyra szelt szalonnával vagy baconnal, a tetejére karikázzuk a hagymát és meglocsoljuk a juharsziruppal. Előmelegített sütőben 160 fokon fedő nélkül kb. 80 percig sütjük. Ha kész, akkor kivesszük a húst, leszedjük róla a hagymát és a szalonnát. Az edényt feltesszük a platnira és a megmaradt szaftot felöntjük a vízzel. Kevergetve feloldjuk a lesült juharszirupot. Beledobjuk a babérlevelet, szegfűszeget, ketchupot, és kb. 5 percig forraljuk kevergetve. Ekkorra be is sűrűsödik egy kicsit. Ha kész, a húsra öntjük. Krokettel a legfinomabb.
Tipp! Ha jénaiban sütjük, akkor is kivesszük a húst és a jénaiba öntjük a forró vizet. Kicsit feloldjuk a szaftot, majd átöntjük egy olyan edénybe, amiben készre főzhetjük a szószt.
Jó tudni! A szűzpecsenye a sertés legszárazabb és legfinomabb része. Aki azonban nem eszik sertést, az csirkéből vagy pulykából is készítheti. Marhából azért nem a legszerencsésebb, mert annak jóval több a sütési ideje és a juharszirupos szaft leéghetne.
Még több recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g):
|
Sertés rövidkaraj |
Juharszirup |
Bacon |
Vaj |
Energia |
170 kcal |
349 kcal |
486 kcal |
746 kcal |
Fehérje |
20,7 g |
0 g |
16,8 g |
0,4 g |
Zsír |
9 g |
0 g |
46,5 g |
80 g |
Szénhidrát |
0 g |
87,2 g |
- |
0,5 g |