Jöhet a baba!

Az ismert közhely szerint a nők két dologért hajlandók bármit megtenni: hogy ne legyen gyerekük, és hogy legyen. Többnyire ebben a sorrendben... Sokan hosszú évekig előtérbe helyezik a tanulást, a karrierépítést, esetleg az Igazira várnak. Aztán egyszer csak elérkezik az idő: "Babát szeretnék, de azonnal!" Csakhogy a baba nem mindig jön első hívásra...

Egy igazán tudatos nő számára persze nem a teherbeeséssel kezdődik a babavárás. Bizonyos előkészületeket megtehetünk, sőt, meg is kell tennünk annak érdekében, hogy a kisbabánk optimális körülmények között foganhasson meg, és első hónapjai (már a hasunkban is) a lehető legjobban teljenek. Ezeket a teendőket szedtük csokorba dr. Kovács Eszterrel, aki ezúttal nem csupán háziorvos szakértőként, hanem négygyermekes édesanyaként is megosztja tapasztalatait az olvasókkal.

Jöjjön, amikor akar!

- Mi, mai nők sokáig nem akarunk gyereket, aztán egyszer csak azonnal vágyunk rá - mondja dr. Kovács Eszter. - Ha pedig a baba nem érkezik hamar, akkor sokan pánikba esnek. Szerencsésebb lenne úgy gondolkodni, hogy ha egy kapcsolat megérett arra, hogy gyermek érkezzen a családba, akkor hagyni kell, hogy jöjjön a baba, amikor jönni akar! El kell fogadnunk, hogy vannak olyan dolgok az életben, amit nem tudunk száz százalékosan irányítani. Amit tervezni lehet, az csupán annyi, hogy mostantól várjuk őt.

A fogamzásgátló tabletta szedését érdemes a tervezett teherbeesés előtt körülbelül 3 hónappal abbahagyni, hogy teljesen kiürüljön a szervezetből. (Ma már nagyon biztonságosak ezek a készítmények, tehát nem feltétlenül a hamar megfoganó babára nézve jelentenének veszélyt. Csupán arról van szó, hogy nem árt egy kis "ráhagyással számolni".) Ugyanekkor javasolt elkezdeni magas folsavtartalmú készítmény vagy valamilyen magzatvédő tabletta szedését (és folytatni ezt a terhesség első három hónapjában is), mert ezek bizonyítottan megelőzik a veleszületett rendellenességek egy részét.

Ne aggódjunk, ha egy év alatt nem történik meg a teherbeesés a rendszeres szexuális élet ellenére sem. Addig is, tegyük meg a további előkészületeket!

Jobb félni, mint megijedni?

A terhesség során néhány fertőző betegség komoly veszélyt jelent a fejlődő magzatra. Ilyen például a rubeola és a Toxoplazma fertőzés. Jó, ha tudjuk, hogy aki már átesett a rubeolán, az egy életre védettséget szerez. A rubeola ellen ma már minden gyermek kötelezően védőoltásban részesül. Az egyetlen problémát az jelentheti, hogy aki csupán védőoltást kapott, annál előfordulhat, hogy fogamzóképes korára már nem rendelkezik akkora immunitással - így veszélyt jelenthet számára, ha mondjuk egy rubeolás kisgyerekkel kerül kapcsolatba. Igaz, erre Magyarországon - éppen a kötelező védőoltás miatt - nagyon kicsi az esély. Ez csak olyan országban fordulhat elő, ahol nincs ilyen oltás. (Utazás előtt nem árt erről is tájékozódni!)

A Toxoplazmát a macskák terjesztik. A macskatartó felnőttek zöme bizonyára már tünetmentesen átesett a fertőzésen (anélkül, hogy észrevette volna), így védetté vált a kórokozóval szemben. A terhesség alatt kapott Toxoplazma fertőzés azonban a magzatra nagyon veszélyes lehet (a kórokozók átjutnak a méhlepényen, és spontán vetélést, halvaszületést vagy veleszületett toxoplazmózist okoznak, ami vízfejűséggel, szellemi visszamaradottsággal és szembetegségekkel jár). Ezért ha eddig nem volt macskánk, ne a tervezett teherbeesés előtt szerezzünk be egyet!

Az ÁNTSZ-nél egyébként mindkét fertőzéssel kapcsolatban rendelkezésre áll olyan teszt, amely kimutatja, hogy kellő védettséggel rendelkezünk-e a kórokozókkal szemben.

- Ami az influenzát illeti, Nyugat-Európában ajánlják a kismamák oltását, akár a terhesség alatt is, hiszen az oltás nem tartalmazza a vírust - mondja a háziorvos édesanya. - Magyarországon ez nem általános gyakorlat. Egyébként azt gondolom, hogy egy egészséges terhességnél nem szabad, hogy komoly gondot okozzon egy ilyen betegség. Úgy gondolom, hogy a kismama szervezete akár az influenzával szemben is sikerrel fel tudja venni a harcot.

A herpeszt viszont mindenképpen vegyük komolyan! A genitális herpesz rendkívül veszélyes lehet, ha éppen a szülés időszakában jelentkezik. Ezért ha rendszeresen szokott lenni herpeszünk (még ha csak ajakherpesz is), mindenképpen jelezzük ezt a nőgyógyászunknak!

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek