Jelentős változás jön a gyógyszertárakban

Jelentős változás jön a gyógyszertárakban

Hamarosan módosul a gyógyszerkiadás a fiókgyógyszertárakban, ami sokak életét megkönnyítheti, ám a Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint a betegellátás színvonala sérülni fog a Magyar Közlönyben megjelent új rendelet miatt.

2024.02.01

Változás a gyógyszertárakban

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet lényege, hogy májustól 6-tól megengedik, hogy a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében néhány kivételtől eltekintve a gyógyszerész személyesen ne legyen jelen, „azonban hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható”, felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást tudjon adni, írta az Economx.hu.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint a vidéki gyógyszerellátás szempontjából előrelépés lesz a változás.

A hálózatos patikák szerint a változás rövid és középtávon megállíthatja a fiókgyógyszertárak számának csökkenését, és hosszú távon az új fiókpatikák nyitásához és így a gyógyszerek elérhetőségének javulásához is hozzájárulhat.

Tavaly folytatódott a gyógyszertárak számának csökkenése, 2023. év végén 15 közforgalmú patikával és 6 fiókgyógyszertárral volt kevesebb, mint egy évvel korábban, ez körülbelül 1 százalékos csökkenésnek felel meg. Az elmúlt 10 évben nagyjából 250 patika szűnt meg, és a csökkenő tendencia évről évre újra jelentkezik. Ennek köszönhetően jelentősen nőtt azoknak a kistelepüléseknek a száma, amelyekben nem elérhető közvetlenül gyógyszertár.

Jelentős változás jön a gyógyszertárakban

Ezeken a településeken nagyjából 700 ezren laknak, jellemzően az idősebbek, akik számára megterhelő, ha egy másik településre kell menni a szükséges gyógyszerek beszerzéséért. A most megjelent rendelet az ő életminőségüket is érdemben javíthatja, idézi a HGYSZ véleményét az Economix.

A gyógyszerek kiadása továbbra is a gyógyszertárakban történik, szakszemélyzet felügyelete mellett és a rendelet alapján kötelező biztosítani a távkapcsolatot gyógyszerésszel szükség esetére. Emellett a változás csak azokat a fiókgyógyszertárakat érinti, amelyek élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, vagy más formában nem tudják biztosítani már rövid távon sem a működésüket, írta a portál a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel kapcsolatban.

A HGYSZ szerint azonban a megvalósulás szempontjából célszerűbb lett volna, ha az érintett fiókgyógyszertárak körét szűkebben határozzák meg a nyitvatartási idő és forgalom alapján, és ha az expediáló szakasszisztens személyére és a gyógyszerész elérhetőségére vonatkozóan is szigorúbb feltételeket szabnak.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elhibázottnak tartja a döntést. Hankó Zoltán elnök szerint semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”, írja a cikk.

Forrás: femina

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek