Ízekben utazunk: a Napospart ételei
A magyarok pár éve fedezték fel újra Bulgáriát, mint nyaralási úticélt. A Napospart finom homokja és langyos hullámai remek időtöltést ígérnek, de abban is biztosak lehetünk, hogy a bolgár gasztronómia is gyönyörködtetni tudja ízlelőbimbóinkat. Aki odautazik, az feltétlenül kóstolja meg az általunk ajánlott fogásokat. Aki pedig marad, az készítse el itthon őket!
A bolgár konyhát egészen sokféle hatás érte és alakította olyanná, amilyen ma. Leginkább a román, szerb és macedón konyhával rokon, de vannak közös vonásai a török, görög, sőt – pl. a töltött paprika révén – a magyar konyhával is.
Joghurtban az egészség
A bolgárok, mint az köztudott, remek kertészek. Kiváló minőségű zöldséget termesztenek, és nagyon sokfélét is ‒ tehát saláta alapanyag van bőven. Leghíresebb salátájuk a sopszka. Mindjárt el is áruljuk, hogyan kell elkészíteni.
De ami a salátára kerül, az is előosztályú! Ugyanis joghurtjuk és sajtjaik is világhírűek.
A joghurt első útja Nyugat-Európába a 16. századra tehető. Egy török orvos I. Ferenc francia király gyötrő hasi problémáit a Bulgáriából magával hozott joghurttal kúrálta ki. A joghurt Európa legtöbb országában csak 1906 után tett szert népszerűségre, mikor is az orosz tudós, Ilja Mecsnyikov összefüggést vélt felfedezni a hosszú élettartam és a bolgár parasztok eme hagyományos tápláléka között. A hírt a korabeli sajtó azonnal felkapta, és hamarosan milliók remélték a joghurt fogyasztásával meghosszabbítani életüket.
A bolgárok sajtokban is remekelnek. Híres, kézzel gyúrt sajtjuk a kaskaval, mely juh- és kecsketejből készül. A fetához hasonlatos sós juhsajtjuk a szirene.
Hasonló, de mégis más
Mi magyarok nagyon kedveljük a leveseket, úgyhogy nagy öröm számunkra, ha nyaralásunk alatt sem kell lemondanunk róla. A bolgárok sokféle levest készítenek. Kiadósak a hús- és halleveseik, de vannak könnyed nyári joghurtos nedűik is. Az uborkalevesük receptjét meg is mutatjuk önöknek.
Jellemző húsuk a kecske, csakúgy mint a görögöknek, de kicsit másképp készítik el. A szerb csevapcsicsához hasonló ételük a kebapcse, csak épp nagyobb és másképp fűszerezik. Van muszakájuk is, csak míg a görögöké padlizsános, az övéké burgonyás. Töltött paprikát is készítenek, csak kicsit másként, mint mi magyarok.
--------------------------------------
Sopszka saláta
A bolgárok leghíresebb salátája egyszerű és nagyszerű.
Hozzávalók:
4-5 nagyobb szem paradicsom
1 db kígyóuborka
1 vöröshagyma (elhagyható)
100 g sós juhsajt (szirene) vagy fetasajt
2 evőkanál étolaj
1 evőkanál borecet
petrezselyem (díszítéshez)
A paradicsomot és az uborkát nem túl kicsi kockákra vágjuk. Ha rakunk rá hagymát, akkor vastag szeletekre vágjuk, és azokat szeljük négy csíkra. Keverjük össze a zöldségeket, locsoljuk meg étolajjal és borecettel, majd tegyük rá a sajtot is. Petrezselyemmel díszítsük.
-----------------------------------------
Tarator
Hűsít és karcsúsít: ez a joghurtos uborkaleves.
Hozzávalók:
30 dkg kígyóuborka
3 dl joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
1 evőkanál olivaolaj
1 maréknyi dió
só, bors
Az uborkát hámozzuk meg és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Öntsük a joghurtot egy tálba, adjuk hozzá az uborkát, a zúzott fokhagymát, az olivaolajat és a felaprított kaprot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Alapos keverés után felhígítjuk annyi vízzel, hogy leves állagú legyen. Jól behűtjük, majd durvára vágott dióval megszórva tálaljuk.
---------------------------------------
Gyuvecs
Nagyon kompakt étel: egy hússal egybesült lecsóféleség.
Hozzávalók:
30 dkg padlizsán
30 dkg zöldpaprika
40 dkg paradicsom
1 nagyobb fej vöröshagyma
40 dkg sertéscomb
20 dkg rizs
4 evőkanál olaj
3 dkg vaj
4 dl tejföl
1 kávéskanál pirospaprika
2 szál petrezselyem a díszítéshez
A padlizsánt fél cm-es szeletekre vágjuk és fél órára besózzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és két evőkanál olajon üvegesre pároljuk. A húst felkockázzuk, hozzáadjuk a hagymához, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk és megszórjuk a pirospaprikával, majd fedő alatt puhára főzzük. Közben a paprikát vastagabb karikákra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk (forrázással), és azt is felkarikázzuk. A padlizsánról leöblítjük a sót, megszárítjuk, és két kanál olajon a paprikával együtt 5 percig sütjük. A rizst megfőzzük. Kivajazunk egy tűzálló edényt, az aljára terítjük a rizs felét, megrakjuk a zöldpaprika-padlizsán keverékével és a paradicsom felével. A tetejére simítjuk levével együtt a pörköltet és a tejföl felét, majd betakarjuk a maradék rizzsel és paradicsommal. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére morzsoljuk a maradék vajat. A 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Ha kész, megszórjuk petrezselyemmel a tetejét.
----------------------------------
Bánica
Hagyományosan fehérsajttal töltik, de már létezik spenótos, gombás, sőt almás vagy diós változata is ennek a tipikusan reggeli süteménynek.
Hozzávalók:
10 db réteslap
30 dkg sós juhsajt (szirene) vagy fetasajt
3 db tojás
4 evőkanál olaj
Egy kb. 20x30 cm-es tepsit kikenünk olajjal. Az aljára két réteslapot helyezünk, rámorzsoljuk a sajt negyedét, majd újabb kettő réteslap következik, ismét a sajt, és így tovább. A tetejét 2 réteslappal zárjuk. Az egészet kockákra vágjuk a tepsiben. A tojásokat felverjük, hozzáadunk 1 dl meleg vizet és a tetejére öntjük ezt az elegyet. A maradék olajat kissé felmelegítjük és beleöntjük a vágásokba. A 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

