Hirdetés
Ízekben utazunk: a Napospart ételei

Ízekben utazunk: a Napospart ételei

A magyarok pár éve fedezték fel újra Bulgáriát, mint nyaralási úticélt. A Napospart finom homokja és langyos hullámai remek időtöltést ígérnek, de abban is biztosak lehetünk, hogy a bolgár gasztronómia is gyönyörködtetni tudja ízlelőbimbóinkat. Aki odautazik, az feltétlenül kóstolja meg az általunk ajánlott fogásokat. Aki pedig marad, az készítse el itthon őket!

A bolgár konyhát egészen sokféle hatás érte és alakította olyanná, amilyen ma. Leginkább a román, szerb és macedón konyhával rokon, de vannak közös vonásai a török, görög, sőt – pl. a töltött paprika révén – a magyar konyhával is.

Joghurtban az egészség

A bolgárok, mint az köztudott, remek kertészek. Kiváló minőségű zöldséget termesztenek, és nagyon sokfélét is ‒ tehát saláta alapanyag van bőven. Leghíresebb salátájuk a sopszka. Mindjárt el is áruljuk, hogyan kell elkészíteni.

De ami a salátára kerül, az is előosztályú! Ugyanis joghurtjuk és sajtjaik is világhírűek.

Ízekben utazunk: a Napospart ételei

A joghurt első útja Nyugat-Európába a 16. századra tehető. Egy török orvos I. Ferenc francia király gyötrő hasi problémáit a Bulgáriából magával hozott joghurttal kúrálta ki. A joghurt Európa legtöbb országában csak 1906 után tett szert népszerűségre, mikor is az orosz tudós, Ilja Mecsnyikov összefüggést vélt felfedezni a hosszú élettartam és a bolgár parasztok eme hagyományos tápláléka között. A hírt a korabeli sajtó azonnal felkapta, és hamarosan milliók remélték a joghurt fogyasztásával meghosszabbítani életüket.

A bolgárok sajtokban is remekelnek. Híres, kézzel gyúrt sajtjuk a kaskaval, mely juh- és kecsketejből készül. A fetához hasonlatos sós juhsajtjuk a szirene.

Hasonló, de mégis más

Mi magyarok nagyon kedveljük a leveseket, úgyhogy nagy öröm számunkra, ha nyaralásunk alatt sem kell lemondanunk róla. A bolgárok sokféle levest készítenek. Kiadósak a hús- és halleveseik, de vannak könnyed nyári joghurtos nedűik is. Az uborkalevesük receptjét meg is mutatjuk önöknek.

Jellemző húsuk a kecske, csakúgy mint a görögöknek, de kicsit másképp készítik el. A szerb csevapcsicsához hasonló ételük a kebapcse, csak épp nagyobb és másképp fűszerezik. Van muszakájuk is, csak míg a görögöké padlizsános, az övéké burgonyás. Töltött paprikát is készítenek, csak kicsit másként, mint mi magyarok.

--------------------------------------

Sopszka saláta

A bolgárok leghíresebb salátája egyszerű és nagyszerű.

Hozzávalók:

4-5 nagyobb szem paradicsom

1 db kígyóuborka

1 vöröshagyma (elhagyható)

100 g sós juhsajt (szirene) vagy fetasajt

2 evőkanál étolaj

1 evőkanál borecet

petrezselyem (díszítéshez)

A paradicsomot és az uborkát nem túl kicsi kockákra vágjuk. Ha rakunk rá hagymát, akkor vastag szeletekre vágjuk, és azokat szeljük négy csíkra. Keverjük össze a zöldségeket, locsoljuk meg étolajjal és borecettel, majd tegyük rá a sajtot is. Petrezselyemmel díszítsük.

Ízekben utazunk: a Napospart ételei

-----------------------------------------

Tarator

Hűsít és karcsúsít: ez a joghurtos uborkaleves.

Hozzávalók:

30 dkg kígyóuborka

3 dl joghurt

2 gerezd fokhagyma

1 csokor kapor

1 evőkanál olivaolaj

1 maréknyi dió

só, bors

Az uborkát hámozzuk meg és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Öntsük a joghurtot egy tálba, adjuk hozzá az uborkát, a zúzott fokhagymát, az olivaolajat és a felaprított kaprot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Alapos keverés után felhígítjuk annyi vízzel, hogy leves állagú legyen. Jól behűtjük, majd durvára vágott dióval megszórva tálaljuk.

Ízekben utazunk: a Napospart ételei

---------------------------------------

Gyuvecs

Nagyon kompakt étel: egy hússal egybesült lecsóféleség.

Hozzávalók:

30 dkg padlizsán

30 dkg zöldpaprika

40 dkg paradicsom

1 nagyobb fej vöröshagyma

40 dkg sertéscomb

20 dkg rizs

4 evőkanál olaj

3 dkg vaj

4 dl tejföl

1 kávéskanál pirospaprika

2 szál petrezselyem a díszítéshez

A padlizsánt fél cm-es szeletekre vágjuk és fél órára besózzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és két evőkanál olajon üvegesre pároljuk. A húst felkockázzuk, hozzáadjuk a hagymához, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk és megszórjuk a pirospaprikával, majd fedő alatt puhára főzzük. Közben a paprikát vastagabb karikákra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk (forrázással), és azt is felkarikázzuk. A padlizsánról leöblítjük a sót, megszárítjuk, és két kanál olajon a paprikával együtt 5 percig sütjük. A rizst megfőzzük. Kivajazunk egy tűzálló edényt, az aljára terítjük a rizs felét, megrakjuk a zöldpaprika-padlizsán keverékével és a paradicsom felével. A tetejére simítjuk levével együtt a pörköltet és a tejföl felét, majd betakarjuk a maradék rizzsel és paradicsommal. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére morzsoljuk a maradék vajat. A 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Ha kész, megszórjuk petrezselyemmel a tetejét.

Ízekben utazunk: a Napospart ételei

----------------------------------

Bánica

Hagyományosan fehérsajttal töltik, de már létezik spenótos, gombás, sőt almás vagy diós változata is ennek a tipikusan reggeli süteménynek.

Hozzávalók:

10 db réteslap

30 dkg sós juhsajt (szirene) vagy fetasajt

3 db tojás

4 evőkanál olaj

Egy kb. 20x30 cm-es tepsit kikenünk olajjal. Az aljára két réteslapot helyezünk, rámorzsoljuk a sajt negyedét, majd újabb kettő réteslap következik, ismét a sajt, és így tovább. A tetejét 2 réteslappal zárjuk. Az egészet kockákra vágjuk a tepsiben. A tojásokat felverjük, hozzáadunk 1 dl meleg vizet és a tetejére öntjük ezt az elegyet. A maradék olajat kissé felmelegítjük és beleöntjük a vágásokba. A 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Ízekben utazunk: a Napospart ételei

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend