Itt a napozóidő: bőrtápláló vitaminokat és 30-as faktort

Itt a napozóidő: bőrtápláló vitaminokat és 30-as faktort

Májusban egyre többször élvezhetjük a napozó időt, a szakértő szerint ezért már most érdemes átnézni, mit tehetünk az egészséges barnulásért. Az első lépés, hogy készítsük fel bőrünket megfelelő táplálkozással, folyadékbevitellel és bőrradírozással a napozásra. A hatékony napfényvédelemhez pedig legyünk tisztában azzal, hogy kortól és bőrtípustól függően hányas faktorú napkrémmel vagy naptejjel tompíthatjuk a napsugarak káros hatásait, mennyi időt tölthetünk leégés nélkül a napon, és milyen más praktikákkal védhetjük bőrünket. Most a témával kapcsolatban következnek hasznos tudnivalók és tippek.

A napfény alapvetően befolyásolja testi és lelki egészségünket, jótékony és káros hatásai évszaktól függően kerülnek fókuszba. Elősegíti a D-vitamin képződését, ami erősíti a csontokat és az immunrendszert, pozitívan hat a pajzsmirigyműködésre, csökkenti a magas vérnyomást, fertőtlenít, és javítja a hangulatot. A nyár közeledtével azonban arról is egyre többet kell beszélnünk, hogyan tartózkodjunk a napon úgy, hogy áldásos hatásaiban is részünk lehessen, ugyanakkor védjük is bőrünk egészségét – hívja fel a figyelmet Krizonitsné Kaphegyi Zita, a soproni Fagus Hotel spa menedzsere. A szakértő röviden összefoglalja a témában a legfontosabb tudnivalókat.

Így készítsük fel bőrünk a napozásra

Talán kevésbé köztudott, hogy bőrünket már napozás előtt érdemes felkészíteni a védelemre. A megfelelő táplálkozással is támogathatjuk a napfényvédelmet – mutat rá a szakértő. A karotinoidok családjába tartozó béta-karotin és likopin erősítik testünk elsődleges védelmi vonalát, és segítik a barnulást.

Fogyasszunk ezért minél több sárgarépát, paradicsomot, céklát, brokkolit, spenótot, epret, narancsot vagy sárgabarackot, például nyers saláta formájában, jó minőségű olajjal meglocsolva, ami megkönnyíti a karotinoidok felszívódását. Arra is ügyeljünk, hogy már napozás előtt emeljük a folyadékbevitelt, így hidratálva indíthatjuk a napfényfürdőt. De mielőtt kifeküdnénk a nyugágyra, érdemes leradírozni a bőrt, hogy az elhalt hámsejtektől megszabaduljunk, amelyek miatt foltosan barnulhatunk.

Itt a napozóidő: bőrtápláló vitaminokat és 30-as faktort

Ne vigyük túlzásba: ennyi időt töltsünk a napon

Egészségünk megőrzéséhez bizonyos időt napon kell tartózkodnunk, mivel a szükséges D-vitamin-mennyiséghez csak így juthatunk hozzá. Kutatások szerint a nyári hónapokban átlagosan 10-20 perc alatt feltölthetők a raktárak a napi mennyiséggel – emlékeztet rá a Fagus spa menedzsere. Ugyanakkor jó, ha tisztában vagyunk saját bőrünk típusával, hiszen a sötétebb bőrűeknek több időre van szükségük, akár 40-50 percbe is telik a D-vitamin-gyűjtés. Világosabb bőrűek előbb töltődnek, de előbb is égnek le.

A III-as, tehát közép-európai bőrtípus esetén 30 perc a maximum, amíg leégés nélkül lehet a napon tartózkodni a nyári időszakban. Miután az ultraviola-sugárzás roncsolja a bőrt, a legtöbb ajánlás szerint 11 és 16 óra között inkább ne napozzunk, ugyanis az UV-sugárzás ekkor a legerősebb. A legegészségesebb, ha hetente gyakrabban, több alkalommal, rövidebb ideig süttetjük magunkat.

Erre figyeljünk, amikor kifekszünk a napra

Az egyik legfontosabb teendőnk, ha strandra készülünk, hogy már otthon kenjük be magunkat jó minőségű napkrémmel, naptejjel, ami hatékony UV-A és UV-B sugárzás ellen, víz- és izzadásálló. A felszívódáshoz és így a védőréteg képződéséhez ugyanis legalább 20 perc kell. Ezt követően nagyjából 2 óránként vigyünk fel magunkra fényvédőt, hiszen fürdéssel, izzadással, törülközéssel kopik testünkről. Krizonitsné Kaphegyi Zita szerint még felhős időben is fontos védekezni a napsugarak ellen, mivel a felhők átengedik az UV-sugarakat, így leégést okozhatnak.

A bőrgyógyászok és kozmetikusok általában minimum 30 faktoros napkrémet ajánlanak, mert az már 97 százalékos hatékonysággal szűri ki a káros UV-sugarakat. Az érzékenyebb bőrűeknek és a gyerekeknek az 50 faktoros ajánlott. A krém mennyiségére is érdemes odafigyelni, átlagosan nagyjából 6 evőkanálnyi fedi le a testet. Különösen ügyeljünk a legérzékenyebb testrészek, így a váll, a nyak, a vádli, lábfej védelmére, amelyeket egész évben ruha takar, strandszezonban azonban bombázzák a káros UV-sugarak. Illetve ne feledkezzünk meg fülünk és orrunk védelméről sem. Használjunk UV-szűrős napszemüveget, fejünket fedjük kalappal, és gyakran hidratáljunk.

Napozás után kényeztessük a bőrt

A bőr irharétege kollagént és elasztint tartalmaz, amelyek felelősek a rugalmasságáért, puhaságáért. Napozáskor nemcsak rengeteg vizet veszítünk, hanem ezek is sérülnek, aminek eredményeként a bőr kevésbé lesz feszes és rugalmas, érzékenyebbé válik, nehezen regenerálódik, ráncosodik. Fontos ezért napozás után kényeztetni bőrünket. A Fagus szakértője szerint a legjobb, ha egy langyos zuhany után olyan hidratáló testápolót használunk, ami A- és E-vitamint, panthenolt, allatoint és aloe verát is tartalmaz, mert ezek gyulladásgátló. nyugtató hatásúak. Emellett pedig igyunk sok vizet, gyümölcslevet, natúr teát, hogy egyensúlyba hozzuk bőrünk vízháztartását.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek