Ismerjük meg a kullancsokat!

Ismerjük meg a kullancsokat!

A kullancsok, ezek az apró, vérszívó élőlények számtalan betegséget terjeszthetnek, hazánkban leginkább két súlyos kórért tehetők felelőssé. Ám ez nem azt jelenti, hogy félnünk kellene a természettől, csupán azt, hogy megfelelő módon védekeznünk kell. Szakértőnk dr. Kapiller Zoltán állatorvos, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

A kullancsok pici, pókszabású ízeltlábú állatok, amelyek igen elterjedtek: világszerte csaknem 800, Magyarországon több mint 20 fajuk honos. Leggyakrabban a közönséges kullanccsal (Ixodes ricinus) találkozhatunk.

Egy kullancs élete

A közönséges kullancs leginkább az erdőkben (különösen a gazdag aljnövényzetű gyertyános tölgyesekben), valamint a bokros-fás területeken fordul elő. Sajnos ma már a kertekben és a közparkokban is tartanunk kell tőlük!

Ráadásul az utóbbi évek megfigyelései szerint a klimatikus változásokkal összefüggésben nőtt a kullancsok előfordulása! Egyre nagyobb tengerszint feletti magasságokon és egyre északabbra jelenik meg!

Egy kullancs átlagosan 2-4 évig él, de passzív időszakokkal tarkítva az életciklus akár 7 évig is elhúzódhat. A kullancs fejlődését a lárva, a nimfa és az ivarérett, vagyis felnőtt szakasz jellemzi. Egyetlen kullancsmama akár több száz petét is lerak, tehát egymaga elegendő egy egész kert kullanccsal való benépesítésére!

A vadászat

Csípésre a nimfa és a felnőtt nőstény kullancs képes. A kifejlett nőstény vérrel teleszívott állapotban eredeti testtömegének akár a százszorosára, térfogatának tízszeresére is megduzzadhat!

A kullancs úgy vadászik áldozatára, hogy kimászik a levél vagy a fűszál végére, ott megkapaszkodik a hátsó lábaival, miközben első pár lábának speciális kémiai érzékszervét (az úgynevezett Haller-féle szervet) a magasba tartja. Így érzékeli a véletlenszerűen arra járó ember vagy állat által kilélegzett szén-dioxidot, a bőrön át kiválasztott különböző anyagokat, a testhőmérsékletet és a mozgás keltette rezgéseket. Ha van rá lehetőség, akkor felkapaszkodik a mellette elhaladó élőlény tollazatára, bundájára vagy ruhájára.

A kullancsok nagyon gondosan végzik „feladatukat”, a vérszívást. Akár több órát is eltölthetnek a megfelelő bőrfelület kiválasztásával: olyan részt keresnek, ahol a felszín alatt ér fut, és amely nincs kitéve közvetlen napfénynek. Szájszervük, a szipóka tökéletes a vérszívásra. Állkapcsukkal kis bőrsebet ejtenek, amelyben rögzítik magukat.

Fontos tudni, hogy a kullancs nem rögtön, a csípéskor fertőz, csupán 2-3 órával a csípés után valószínűsíthető, hogy megtörtént a fertőzés. Ezért is fontos, hogy miután észrevettük, a lehető leghamarabb távolítsuk el a bőrünkbe fúródott kullancsot, így még megelőzhetjük a fertőzést!

A védekezés első szintje: a védőoltás

Hazánkban leginkább két betegségért tehetők felelőssé a kullancsok: a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásért (kullancsencephalitis), illetve a Lyme-kórért. A Lyme-kór esetében jelenleg sajnos nem áll rendelkezésre megelőzési lehetőség, az agyhártyagyulladás ellen azonban oltással lehet védekezni. Ez a védekezés első lépcsője.

Mint szakértőnk hangsúlyozza, tőlünk nyugatabbra nagyobb a kullancsfertőzöttség, ám a lakosság jóval nagyobb része be van oltva, így sokkal kevésbé veszélyeztetettek, mint a magyarok. Pedig csupán három alapozó oltásról van szó, amelyet később emlékeztető oltásoknak kell követniük.

A második oltásnak három hónapon belül kell követnie az elsőt, a harmadiknak pedig fél-egy évvel a másodikat. Létezik egy gyorsított séma is: ekkor 14 nappal az első után be lehet adni a második oltást, majd egy év múlva a harmadikat. De a védettség a gyorsított menetrend esetén is csak két héttel a második oltás beadása után (tehát egy hónappal az oltási sor megkezdése után!) alakul ki. Ezért nagyon fontos, hogy a szülők előrelátóak legyenek, és ne csak akkor jusson eszükbe az oltás, amikor már ki van tűzve a vándortábor időpontja. Májusban még időben vagyunk!

A védőoltást a háziorvos vagy a gyermekorvos is beadhatja, de oltóközpontokhoz is fordulhatunk. A védettség három éven át tart, majd emlékeztető oltásra van szükség, ötévente pedig újabb oltással célszerű megerősíteni a védettséget.

A védekezés második szintje: a kullancs elkerülése

A természetben járva tartsunk be néhány egyszerű óvintézkedést!

Ha pedig kullancsot észlelünk a bőrünkben, minél hamarabb próbáljuk meg eltávolítani! Ehhez használjunk kis csipeszt. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne érintsük meg a kullancs potrohát, hiszen onnan öklendezi ki fertőzött nyálát! Igyekezzünk a bőrhöz minél közelebb, a fejét vagy a szájszervét megragadni. Ne kapkodjunk, húzzuk szép lassan, „sátrat képezve” a bőrből. Bár a kullancs erősen kapaszkodik, egy idő után valószínűleg elengedi a bőrt. A tévhittel ellentétben nem különösebben baj, ha a vérszívó feje beszakad. A szakemberek szerint nem is érdemes kipiszkálni a beszakadt részt, mert a bőr ettől begyulladhat, és akár orbánc is kialakulhat.

Ismerjük meg a kullancsokat!

Elképzelhető, hogy a kullancscsípés okoz egy kis helyi gyulladást, amelyen utólag alkalmazhatunk fertőtlenítő oldatot, de amíg bent van a kullancs, ne kenegessük semmiféle kenőccsel vagy oldattal a csípés területét! A biztonság kedvéért két hónapig tartsuk figyelemmel a csípés helyét! Ha bármi gyanúsat, esetleg lázat vagy mirigyduzzanatot észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ma már nem szükséges a bőrből kiszedett kullancsokat vizsgálatra küldeni. Ennek ellenére hasznos, ha van nálunk egy jól záródó kis műanyag doboz, amelybe ideiglenesen elhelyezhetjük a vérszívót. Ha ugyanis élve ki tudjuk venni a kullancsot, ne elégedjünk meg azzal, hogy eldobjuk, hiszen ezzel új esélyt adunk neki a fertőzésre – és több száz fertőzött pete lerakására. Amint a körülmények engedik, inkább tegyük arcszeszbe, és így semmisítsük meg!

Szabályok a természetben

 • Mivel a kullancsok nem szeretik a nagy meleget, legyünk különösen óvatosak kora tavasszal, reggel és este!
 • Hosszú hajunkat fogjuk össze, és tegyük a sapka alá!
 • Ha lehet, kerüljük az árnyékos, páradús, erdős-cserjés területeket!
 • Ruházatunk lehetőleg testünk nagy részét fedje!
 • Öltözködjünk szellős, de jól záródó ruhákba, nadrágunkat tűrjük a zokninkba!
 • Viseljünk kalapot vagy sapkát!
 • Óránként tartsunk kullancsvizitet!
 • Legyenek nálunk kullancseltávolításra eszközök, amelyeket akár a patikákban is beszerezhetünk.
 • Kirándulás előtt és alatt – 4 óránként – kenjük vagy permetezzük be a bőrünket kullancs- és rovarirtó krémekkel, spray-kkel!
 • Viseljünk sapkát vagy kalapot!
 • Hazatérve soha ne mulasszuk el átvizsgálni magunkat és egymást, s ne feledkezzünk meg a hajas fejbőrről sem!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek