Ismeri a csicsókát?

Ismeri a csicsókát?

Vannak, aki még soha életükben nem hallottak róla, mások hallomásból ismerik, de nem kóstolták, és vannak igazi rajongói is ennek az igazán különleges zöldségfélének. Nem könnyű hozzájutni, de ha mégis sikerül, érdemes kipróbálni, hiszen remekül feldobja a kissé unalmassá vált étkezéseket. De mi is ez a vicces nevű növény?

2024.05.09

Vicces elnevezések hada

Csókapityók, földialma, tótrépa, jeruzsálemi articsóka, indiángyökér, indiánkrumpli, napgyökér, földi napraforgó, földi szarvasgomba, a szegények krumplija – ez bizony mind ugyanazt a növényt jelöli: a csicsókát. Legismertebb elnevezése azért mégiscsak a csicsóka, ha piacra tévedünk, vagy esetleg zöldségesnél keresnénk, ezen a néven találhatjuk meg.

Ismeri a csicsókát?

Nő, mint a csicsóka

A népnyelv nem csak vicces elnevezésekkel illeti, hanem külön mondás is született a növényről. Ezt annak köszönheti, hogy a csicsóka rendkívül igénytelen növény, nem igényel sok vizet vagy különleges tápanyagot, viszont nagyon könnyen szaporodik, és igen magasra nő, majd szinte kiirthatatlanná válik.

A növény

A csicsóka a fészkesvirágzatúak családjába tartozó gumós évelő növény, a népi gyógyászat gyógynövényként is számon tartja. Rokona a napraforgónak, virágai is hasonlóak, de a csicsóka virága jóval kisebb, és maga a növény sokkal magasabbra nő, illetve vékony szárakkal rendelkezik.

Melyik része ehető?

A gumói, melyek megvastagodott szárképletek, és a gyökérrészen találhatóak. A gumók felszíne barázdált, ezért nem könnyű őket megtisztítani. Színe sárga vagy fehéres, a húsa világos színű. A burgonyához hasonlóan megpucolva lehet fogyasztani.

Fogyaszthatósága

A csicsóka íze emlékeztet a burgonyáéra, de annál jóval édesebb. Kifejezetten ajánlott a diabetikus étrenden lévőknek. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószt vagy akár pürét, de levesnek is kiváló alapanyag. Nagyon finom „fasírt” készíthető belőle, de a lista végtelen, csak a képzeletük szabhat határt annak, hányféleképpen készíthető el.

Forrás: interfood

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek