Iskolai hiányzás menstruáció miatt?

Iskolai hiányzás menstruáció miatt?

Világszerte fiatal lányok és nők milliói hiányozhatnak az iskolából és később a munkából is, mert nem elérhetők számukra az alapvető női intimhigiénés termékek. A különböző kényszermegoldások kitalálása mellett komoly pszichés terhet is jelent számukra a nőiességük megélése, gyakran beszélni sem mernek a felmerülő gondjaikról. A Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű iskolai programjával a menstruációs szegénységgel való szembenézés mellett azért is küzd, hogy a kamaszlányok nővé válását megkönnyítsék.

A menstruációs szegénység okozta problémákkal sok fiatal lány küzd nőiessége megélése kapcsán. Általában a hátrányos helyzetű térségekben figyelhető meg, hogy a higiéniai hiányosságok miatt gyakoriak az iskolai hiányzások, számos fiatalnál pedig pszichés gondokkal is találkozhatunk. A családoknak nincs pénzük az egészségügyi termékekre, így gyakran megtörténik, hogy a lányok rongyokat, papírt vagy vattát használnak az úgynevezett nehezebb napokon, amely következtében a fiatalok sokszor önbizalomhiánnyal küzdenek, de a kirekesztettség érzése is előfordul. Arról hogy hazánkban pontosan hány embert érint a jelenség nincs pontos adat.

Iskolai hiányzás menstruáció miatt?

A témában tartott kerekasztalbeszélgetésen Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű program szakmai vezetője ismertette a projektet, melyet hátrányos helyzetű térségekben, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinek segítségével valósítanak meg október elejétől egészen november közepéig. A program célja az iskolai hiányzások csökkentése eszközhiány – intimbetét – miatt valamint a felvilágosítás. A beszélgetések a testi fejlődésről, a higiéniáról és a menstruációval kapcsolatos témaköröket érintik legfőképp. A felvilágosító órákat munkatársak, a helyi védőnők, és szaktanárok végzik majd. Így lehetőség nyílik arra, hogy az érintett lányok a gyakran tabunak tűnő témáról beszélgethessenek, megfelelő tanácsokat kapjanak és így oldják a szorongást. A fizikai szükségletek mellett az is célja a programnak, hogy a nővé válás büszkén vállalható legyen a kamaszoknak, ami a pszichés fejlődésük szempontjából is nagyon fontos.

A tanulóknak lehetőségük lesz arra is, hogy név nélkül kérdéseket tegyenek fel az előadónak és a 4300 7. osztályos nagylányt arról is megkérdezik, hogy valaha hiányzott-e eszköz hiánya miatt tanítási óráról. Ez utóbbit is szeretné csökkenteni hazánk legnagyobb humanitárius szervezete az őszi programmal, amelyben közel 250 iskola vesz részt országszerte.

A 7. osztályos lányok három hónapra elengedő egészségügyi betétet is kapnak a támogató jóvoltából, azonban a program nem csak ebből áll. „Az egész társadalom szempontjából fontos, hogy a lányok és a nők szorongások nélkül, felszabadultan élhessék meg nőiességüket és tisztában legyenek a legalapvetőbb egészségügyi kihatásokkal is. Ez fontos az egyén jó közérzete, megfelelő pszichés állapota szempontjából, de össztársadalmi szinten sem mindegy, hogy ki, hogyan éli meg női mivoltát.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek